Persoonlijk leefstijladvies helpt op gewicht te blijven

Een persoonlijk leefstijladvies en langdurige begeleiding door een praktijkondersteuner van de huisartspraktijk blijkt een goede methode om op gewicht te blijven. Bovendien verbeteren de nuchtere bloedsuikerwaarden; een belangrijk teken dat de gezondheid erop vooruit gaat. Dat blijkt uit de Groningen Overweight and Lifestyle (GOAL)-studie, de eerste grote en kwalitatief goede leefstijlinterventie op dit terrein in Nederland.

Deelnemers aan het onderzoek kregen een op hun persoon toegesneden leefstijladvies waarvoor met behulp van een computerprogramma gebruik werd gemaakt van richtlijnen, technieken voor gedragsverandering, een stappenteller en een dagboek waarin deelnemers drie dagen lang moesten bijhouden wat zij aten en dronken.

Omdat de meeste mensen moeite hebben om hun leefstijl blijvend aan te passen, werd in dit onderzoek drie jaar lang begeleiding gegeven. En dat had effect, zo toont onderzoeker dat Nancy ter Bogt van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) waarop zij volgende week promoveert.

In totaal deden 457 deelnemers met overgewicht aan de studie mee. Zij hadden een body mass index (BMI) tussen 25 en 40, hoge bloeddruk en/of verhoogd cholesterol. Afvallen was in dit onderzoek niet het eerste doel, wel zorgen dat het gewicht niet verder stijgt. Dat is immers belangrijk om het risico op diabetes en hart- en vaatziekten niet verder te laten stijgen.

De deelnemers die door de praktijkondersteuner via hun eigen huisartspraktijk werden begeleid, waren op langere termijn beter af dan de deelnemers die gewone zorg van de huisarts kregen. Weliswaar bleef in beide groepen 60% van de deelnemers op gewicht, de groep die door de praktijkondersteuner werd begeleid, had betere nuchtere bloedsuikerwaarden. Dit verschil kwam na drie jaar naar voren en duidt op een positief lange termijn effect van het leefstijladvies.

Volgens Ter Bogt kan de praktijkondersteuner mensen helpen om in kleine stapjes hun leefstijl aan te passen op een manier die bij hen past.

Opvallend is wel dat het leefstijladvies weinig effect heeft bij mensen die al vaker geprobeerd hebben om af te vallen. De onderzoekers concluderen dan ook dat deze leefstijlinterventie niet geschikt is voor ervaren lijners.

Bron: RUG

Lees ook:Bel je slank!
Lees ook:‘Overgewicht vergroot kans op dementie’
Lees ook:Leefstijlverandering lastiger dan gedacht
Lees ook:Goede conditie belangrijker dan goed gewicht
Lees ook:Geringer risico op diabetes type 2 door leefstijlveranderingen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>