Kankerpatiënt mag klagen

Veel kankerpatiënten durven niet te klagen tegen hun behandelaars over de bijwerkingen die ze ondervinden van hun chemokuur. De Vereniging van Oncologie Verpleegkundigen (VvOV) start daarom deze week de campagne ‘Spreek je uit’. Bijna driekwart van de Nederlanders met juist ontdekte kanker vreest misselijkheid, braken en haaruitval door chemotherapie. Helaas blijkt de realiteit nog heftiger dan de angst vooraf: 86 procent ondervindt deze bijwerkingen ook daadwerkelijk. Dat blijkt uit een enquête van het bureau voor marktonderzoek TNS NIPO onder kankerpatiënten die chemotherapie hebben ondergaan.

Elk jaar krijgen zeker 40.000 Nederlanders (vaak meerdere) chemokuren. Bijna twintig procent van de mensen die met één of meer bijwerkingen te maken kreeg, heeft serieus overwogen het vervolg van de behandeling te staken. Meestal blijkt echter de wens om te genezen sterker dan alle ellende.

Volgens de VvOV is het belangrijk dat mensen en verpleegkundigen deze problemen bespreken en dat patiënten weten dat er behandeling mogelijk is om het risico op misselijkheid en braken te verminderen.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Lichaamsbeweging kan bijwerkingen chemotherapie verlichten
Lees ook:Niet meer kaal na chemokuur
Lees ook:Preventieve hersenbestraling kan leven met longkanker verlengen
Lees ook:Kankerpatiënt slikt vaak gevaarlijke mix van medicijnen
Lees ook:Herbeoordeling antibraakmiddel domperidon

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>