Verhoogd risico op diabetes door ‘meeroken’

Uit een onderzoek in de VS is gebleken dat roken en meeroken het risico op glucose-intolerantie verhoogt en daarmee ook de kans om uiteindelijk diabetes te krijgen. Glucose-intolerantie is een voorfase van diabetes, waarin het lichaam niet langer voldoende insuline produceert om bloedsuiker te reguleren. Tot nu toe was slechts bekend dat rokers een verhoogd risico hebben op diabetes. Nu blijkt dat ook passief roken een risicofactor is.

De studie, gepubliceerd in de British Medical Journal, is uitgevoerd met 4572 mensen. De onderzoekers hebben vijftien jaar lang ‘gezonde’ mensen die roken, passief roken en mensen die niet roken, gevolgd. Na vijftien jaar bleek dat de rokers het grootste risico lopen op diabetes: 22 procent van hen kreeg glucose-intolerantie. Personen die niet roken en ook niet zijn blootgesteld aan de rook van anderen, hebben 12 procent risico. ‘Meerokers’ blijken een risico van 17 procent te hebben.

Bron: Diabetes Fonds

Lees ook:Stoppen met roken niet alleen maar gezond
Lees ook:Kinderen die genezen van leukemie riskeren andere vorm van kanker
Lees ook:Roken is schadelijk op élk tijdstip
Lees ook:Evenveel rokers, minder sigaretten per dag
Lees ook:Roker zonder aanleg vaker dement

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>