Beste behandeling depressieve patiënt in huisartsenpraktijk

Depressie kan het beste behandeld worden door de huisarts, wanneer de kosten en effecten van verschillende behandelingen voor depressieve patiënten met elkaar vergeleken worden. Dit concludeert Judith Bosmans in haar onderzoek waarop ze afgelopen week promoveerde aan VU Medisch Centrum Amsterdam.

Depressie heeft naast een verminderd functioneren en welzijn van de patiënt ook hoog ziekteverzuim en hoge gezondheidszorgkosten tot gevolg. Bosmans vergeleek de kosten en effecten van vier behandelingen met de gebruikelijke huisartsenzorg in Nederland.

Allereerst een interventie van apothekers om de therapietrouw van depressieve patiënten te verhogen (zodat zij medicijnen consequent innemen). Daarnaast een zogeheten pakketinterventie: opsporing, diagnostiek en behandeling van ernstige depressie bij ouderen.

Zij onderzocht tevens psychotherapie voor ouderen met een ernstige depressie en ten slotte gestructureerde huisartsenzorg met antidepressiva bij patiënten met een milde depressie.

De onderzoekster vond, gelet op zowel kosten als effecten, geen verschil tussen de groepen die de onderzochte behandelingen kregen en de groep die de gebruikelijke huisartsenzorg ontving.

Bosmans concludeert daarom dat op dit moment de gebruikelijke huisartsenzorg de voorkeursbehandeling is voor depressieve patiënten.

Bron: bijzijn.nl

Lees ook:Behandeling depressieve klachten werkt onvoldoende
Lees ook:Depressieve patiënten sneller aan het werk
Lees ook:Buikvet en depressie gaan vaak samen
Lees ook:Depressie vergroot kans op hartaanval
Lees ook:Depressieve oudere heeft meer buikvet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>