Proces om vergoeding ADHD-medicijn uitgesteld

De rechtszaak over het ADHD-medicijn Strattera tegen minister Hoogervorst van Volksgezondheid is maandag door de rechtbank in Den Haag uitgesteld. De bewindsman krijgt nog maximaal vier weken de tijd om te bepalen of het medicijn volledig door zorgverzekeraars moet worden vergoed. Besluit hij dat dit niet gebeurt, dan dient op 18 augustus opnieuw een kort geding tegen minister. Dat meldy Strattera-producent Lilly maandag.

Lilly daagt Hoogervorst omdat het bedrijf vindt dat Strattera beter werkt dan Ritalin, het enige medicijn tegen ADHD dat wordt vergoed. De minister wil Strattera niet vergoeden, omdat uit een studie zou blijken dat het middel vervangbaar is.

Lilly bestrijdt dat. "Wij hebben cijfers waaruit blijkt dat Ritalin bij een kwart van de patiënten niet aanslaat, terwijl ons middel dat wel doet", zegt Lilly-woordvoerder Marten Kroneman. Volgens hem is Strattera nu per dag tien keer duurder dan Ritalin en wordt het middel daardoor te weinig gebruikt.

In Nederland hebben volgens Lilly naar schatting één miljoen kinderen ADHD, een stoornis waardoor zij erg druk zijn en moeite hebben zich te concentreren. Veertigduizend van hen worden behandeld met medicijnen. Volgens de producent is Strattera het enige medicijn zonder verslavende werking en is Nederland het enige land in Europa waar Strattera niet door zorgverzekeraars wordt vergoed.

Bron: Trouw

Lees ook:ADHD geneesmiddel Strattera niet volledig vergoed
Lees ook:Openheid over effect ADHD-pil Strattera
Lees ook:Nog altijd vechten over rapport ADHD-medicijn
Lees ook:Spectaculaire toename ADHD geneesmiddelen
Lees ook:Ritalin slikken voor de lol

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>