Geen Nederlandse doden door cholesterolverlager

In Nederland zijn, voor zover valt na te gaan, geen doden gevallen in het onderzoek naar de nieuwe cholesterolverlager Torcetrapib. Dit zegt een van de leiders van dit internationale onderzoek, de Amsterdamse hoogleraar cardiovasculaire geneeskunde John Kastelein. Ongeveer 900 Nederlandse patiënten met een verhoogd risico op harten vaatziekten hebben meegedaan aan de studie van Pfizer.

 

De fabrikant moest de studie staken omdat er in de eerste achttien maanden een duidelijk hogere sterfte was onder patiënten die het nieuwe middel slikten.

Wereldwijd deden tussen de 13.000 en 15.000 patiënten mee. Uit het onderzoek moest blijken of het nieuwe middel effectief en veilig was. Pfizer zag in Torcetrapib de opvolger van kaskraker Lipitor, wereldwijd de meest voorgeschreven cholesterolverlager.

In 2010 verloopt het patent van Lipitor, de studie naar de opvolger had in 2009 klaar moeten zijn. „Torcetrapib is dood. Een absoluut drama voor Pfizer", aldus Kastelein, die lid is van de Amerikaanse stuurgroep van de studie. De ontwikkelingskosten van het nieuwe middel orden door Pfizer geschat op zeker 800 miljoen dollar. De koerswaarde van Pfizer kelderde na de bekendmaking van het fiasco met 11 procent. De beurswaarde van het bedrijf daalde met 23 miljard dollar.

In Nederland deden 23 ziekenhuizen mee met de proef. De patiënten zijn volgens Kastelein inmiddels door hun cardiologen op de hoogte gebracht en weer teruggezet op hun oude cholesterolverlager. De helft van hen slikte voor de studie het oude Lipitor en de andere helft kreeg een combinatie van Lipitor en het nieuwe middel. In de eerste groep stierven in de eerste anderhalf jaar 51 mensen, in de tweede groep – die ook Torcetrapib slikte – overleden er 82.

Kastelein: „Het ziet er naar uit dat we in Nederland geen sterfgevallen door dit middel hebben in de onderzoeksgroepen. Al valt dit per individuele patiënt nooit te zeggen, omdat dit mensen zijn met een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen." Pfizer in Nederland mag over het stopzetten van de studie geen mededelingen doen.

Bron: farmactueel.nl

Lees ook:Pfizer stopt ontwikkeling belangrijkste medicijn
Lees ook:Huisartsen in actie tegen dure cholesterolpil
Lees ook:Combinatietherapie pakt hart- en vaatziekten aan
Lees ook:AMC: ‘wondermiddel’ tegen cholesterol werkt niet
Lees ook:‘Dure cholesterolpil kost gezondheidszorg miljoenen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>