Combinatietherapie pakt hart- en vaatziekten aan


Een combinatietherapie van een middel dat slecht cholesterol aanvalt en goed cholesterol stimuleert, moet de kansen op hart- en vaatziekten verder omlaag brengen, aldus farmaceut Pfizer. Hiervoor wordt onder meer het relatief kostbare Lipitor gebruikt. De eerste experimenten met de combinatietherapie laten een risicoreductie zien van 60 procent.

Het farmaceutische bedrijf experimenteert met een combinatie-therapie van drastische verlaging van het schadelijke cholesterol met Lipitor (van Pfizer) en een verhoging van het gunstige cholesterol met het nieuwe middel Torcetrapib.

"Nu is het moment om deze therapie van het lab naar de kliniek te gaan, teneinde hart- en vaatziekten écht een gevoelige klap toe te dienen", aldus Berelowitz van Pfizer. De huidige cholesterolverlagers beperken de kans op hart- en vaatziekten volgens cijfers van Pfizer al met 40 procent.

"Er wordt nu veel gediscussieerd over de kosten van cholesterolverlagers", erkende Carl Janssen, medisch directeur van Pfizer Nderland. "Het is prima om een behandeling te starten met een goedkoop en effectief middel, maar bij patiënten met een verhoogd risico is nu eenmaal, een krachtigere cholsterolverlaging nodig om het doel van de behandeling te bereiken."

Janssen verwees naar de kritiek op de dure cholesterolverlager Lipitor, die deze zomer werd verwoord in het blad Medisch Contact. De Nederlandse volksgezondheid zou per jaar 100 miljoen kunnen besparen door een goedkoper alternatief voor te schrijven, was de stelling van een huisarts in dat blad. Hij had becijferd dat Nederland elk jaar 150 miljoen euro uitgeeft aan het gepatenteerde Lipitor.

Een verhoogd cholesterolgehalte (LDL) is een belangrijke factor voor hart- en vaatziekten. Jaarlijks overlijden er ongeveer 50.000 Nederlanders aan deze ziekten. Ruim de helft van de Nederlanders heeft een te hoog cholesterolgehalte. Minder vet eten kan dat gehalte verlagen. Maar bij mensen met diabetes en hartziekten is dat meestal niet voldoende.

Bron: zibb.nl

Lees ook:Huisartsen in actie tegen dure cholesterolpil
Lees ook:Geen Nederlandse doden door cholesterolverlager
Lees ook:Gratis cholesteroltest voor alle Nederlanders
Lees ook:Pfizer laat zich van zijn slechtste kant zien
Lees ook:Nederlander onderschat risico’s hoog cholesterol

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>