Pfizer laat zich van zijn slechtste kant zien

Sinds 1 januari wordt van een aantal veel voorgeschreven medicijnen alleen nog de goedkoopste variant vergoed. Dat geldt bijvoorbeeld voor cholesterolverlagende medicijnen. Pfizer, fabrikant van de (dure) cholesterolpil Lipitor voelt de bui al hangen. En een kat in het nauw maakt nu eenmaal rare sprongen…

Pfizer heeft namelijk in een brief 12.000 huisartsen, specialisten en apothekers gewaarschuwd voor de gezondheidsrisico’s die kunnen ontstaan als ze hun patiënten voortaan geen Lipitor maar het goedkopere simvastatine voorschrijven. Dat meldde dagblad Trouw gisteren.

Pfizer beweert namelijk dat Lipitor veel beter werkt dan simvastatine, maar dat is nooit wetenschappelijk aangetoond. De geneesmiddelenfabrikant vreest een miljoenenverlies als huis(artsen) massaal overstappen op goedkopere cholesterolpillen.

Om aan te geven wat we de afgelopen jaren te veel aan cholesterolmedicijnen hebben uitgegeven: een jaarvoorraad van het goedkope, patentloze simvastatine kost op dit moment ongeveer 30 euro. Dezelfde hoeveelheid Lipitor komt op bijna 400 euro!

Dat de marketing van Pfizer de afgelopen jaren is aangeslagen, moge duidelijk zijn. Maar liefst 1 op de 3 gebruikers van de in totaal 1,5 miljoen cholesterolverlagers in ons land slikt Lipitor. Het middel staat al jaren nummer 1 in de top-100 van medicijnen met de hoogste kosten: 179 miljoen euro in 2007.

Huisarts Hans van der Linde, kritisch volger van de farmaceutische industrie, zegt in Trouw dat het terugdringen van dure cholesterolverlagers de gemiddelde Nederlander jaarlijks 25 euro schelen aan premie.

Dan moeten huisartsen natuurlijk wel eerst hun eigen richtlijn – die zegt dat ze in principe het goedkope simvastatine moeten voorschrijven – volgen. En om huisartsen die daar moeite mee hebben, een handje te helpen, heeft minister Klink een nieuwe maatregel in het leven geroepen.

Als een huisarts aan een patiënt toch één van de 4 dure cholesterolpillen (Lipitor, Crestor, Selektine en Lescol), wil voorschrijven, dan moeten ze voortaan eenmalig een verklaring invullen dat de patiënt dat middel echt nodig heeft.

Nu maar afwachten of volgend jaar onze premie met 25 euro daalt…


Lees ook:Huisartsen in actie tegen dure cholesterolpil
Lees ook:‘Dure cholesterolpil kost gezondheidszorg miljoenen’
Lees ook:Combinatietherapie pakt hart- en vaatziekten aan
Lees ook:Pfizer stopt ontwikkeling belangrijkste medicijn
Lees ook:Geen Nederlandse doden door cholesterolverlager

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>