‘Kijk op diabetes’ wegens succes geprolongeerd

De landelijke voorlichtingscampagne over het risico op diabetes is een groot succes. Dat stelt de Nederlandse Diabetes Federatie. De campagne, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, is met drie jaar verlengd.

"De campagne is vooral geslaagd doordat mensen die een extra verhoogd risico lopen op diabetes goed bereikt zijn. Het gaat daarbij onder meer om mensen van Turkse, Marokkaanse en Hindoestaanse afkomst", meldt de brancheorganisatie.

'Kijk op Diabetes' ging een jaar geleden van start. De campagne is gericht op de ruim drie miljoen mensen in Nederland van 45 jaar en ouder. Die lopen een verhoogd risico lopen op diabetes.

De Nederlandse Diabetes Federatie schat dat Nederland 850 duizend mensen telt met diabetes type 2. Naar verwachting is dat aantal in 2025 met meer dan dertig procent toegenomen. Het zou nog verder kunnen toenemen door een stijging van het aantal mensen met overgewicht, één van de oorzaken van diabetes type 2.

Diabetes type 2 is een chronische stofwisselingsziekte die gepaard gaat met een te hoog glucosegehalte in het bloed. Het teveel aan bloedsuiker levert een sterk verhoogde kans op hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte op. Van de mensen met diabetes heeft 85 à negentig procent type 2.

Via een zogenoemde risicotest, die volgens de initiatiefnemers al zo'n kwart miljoen keer is gedaan, zijn tienduizenden mensen opgespoord met diabetes of een voorstadium.

Ook zou uit de campagneresultaten blijken dat de test mensen heeft aangezet tot gezonder leven. "Daarbij heeft het unieke samenwerkingsverband met huisartsen, diëtisten, fysiotherapeuten, GGD's, thuiszorgorganisaties, apothekers, verpleegkundigen, praktijkondersteuners en voorlichters in de eigen taal een grote rol gespeeld."

Bron: trouw.nl 

Lees ook:Campagne ‘Kijk op Diabetes’ van start
Lees ook:Kennis over suikerziekte neemt toe
Lees ook:Verdubbeling aantal mensen met diabetes
Lees ook:Bewegen is beste bescherming tegen diabetes type 2
Lees ook:Genen ontdekt die kans op diabetes vergroten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>