Bewegen is beste bescherming tegen diabetes type 2

Niet afvallen, maar meer bewegen is de beste bescherming tegen diabetes type 2, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Daarom start het Diabetes Fonds vandaag een landelijke campagne om iedereen tussen de 35 en 45 jaar te wijzen op het gemak en het nut van bewegen.

Uit onderzoek blijkt dat veel zitten de kans op diabetes type 2 vergroot. Hoe meer je zit – voor de tv, op kantoor – hoe groter die kans. Af en toe te bewegen is goed voor je bloedsuiker, wat de kans op diabetes type 2 weer verkleint. Een halfuur bewegen per dag is al genoeg.

Daarvoor hoef je helemaal niet naar de sportschool, benadrukt directeur Bert Kuipers van het Diabetes Fonds. ‘Vandaar dat we voor een luchtige campagne kiezen waarbij Daryl, je persoonlijke fitnesscoach, je vertelt dat je niet naar de sportschool hoeft om genoeg te bewegen. De wereld IS je sportschool.’

De omgeving is van invloed op je beweeggedrag. Kuipers: ‘Pak de fiets, stap een halte eerder uit of neem wat vaker de trap. Onze campagne is niet gericht op afvallen of drie keer per week sporten. Het gaat juist om het inbouwen van beweging in je dagelijkse leven. Door genoeg beweging kunnen de cellen in je bloed beter bloedsuiker opnemen en verbranden de vetten in je cellen beter. Dit voorkomt diabetes type 2.’

Op dewereldisjesportschool.nl kunnen mensen zich laten informeren en elkaar inspireren. Je kunt er bijvoorbeeld beweegtips plaatsen en filmpjes bekijken. 

In Nederland hebben bijna een miljoen mensen diabetes, 90% daarvan heeft diabetes type 2. Dit aantal neemt schrikbarend toe. Het is een ingrijpende ziekte met ernstige gevolgen en de kosten voor de volksgezondheid worden steeds hoger. Uit onderzoek blijkt dat acties die gericht zijn op het voorkomen van diabetes type 2 lonen.

Bron: Diabetes Fonds

Lees ook:Campagne ‘Kijk op Diabetes’ van start
Lees ook:‘Kijk op diabetes’ wegens succes geprolongeerd
Lees ook:Kinderen met diabetes stuiten op onbegrip
Lees ook:Daily-Daryl maakt bewegen tegen diabetes leuk
Lees ook:Nieuw medicijn op de markt voor diabetes type 2

1 Reacties // Reageer

One thought on “Bewegen is beste bescherming tegen diabetes type 2

  1. Drs. D.M. Keesenberg

    Leuk dat het diabetes fonds dit meldt en vooral dat mensen simpelweg meer kunnen gaan bewegen. Mensen weten dit echter al lang. Er zijn andere zaken nodig om mensen te laten bewegen. Informatie over hypo’s, risico’s, trainingsniveau, interne motivatie, blessures etc. Dus advies van een fysiotherapeut is aan te raden, want een huisarts heeft hier te weinig tijd voor. Een fysiotherapeut is de specialist op het gebied van beweging.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>