Hooikoortsseizoen alweer begonnen

Het zachte weer is misschien lekker voor de mensen die – net als ik – snakken naar de lente. Maar als je last van hooikoorts hebt, dan is dat een stuk minder prettig. De els en de hazelaar, bekende veroorzakers van hooikoortsklachten, beginnen namelijk al te bloeien.

Uit metingen van hooikoortsonderzoekers blijkt dat er al een hoop pollen uit de grond schieten. Wat dat betreft is het maar goed dat het de laatste dagen veel regent. Dan slaan de pollen namelijk neer en kunnen ze geen klachten veroorzaken.  

Volgens onderzoeker Maria van den Eijnde van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond zijn de els en de hazalaar dit jaar vroeger dan ooit met de bloei, normaal is dat pas vanaf half februari. Van den Eijnde denkt dat de zachte winter de oorzaak is. Als het niet zo nat zou zijn, zouden zich al mensen melden met hooikoortsklachten.

De verwachting is dat ook de berk weer eerder zal bloeien dan vorig jaar; begin of half april. Veel mensen zijn allergisch voor berkenbloesem. Zodra de bloesem aan de takken komt, krijgen zij last van een loopneus of andere luchtwegklachten.

In Nederland heeft 10-20% van de mensen last van hooikoorts.

Lees ook:Er komt een hooikoorts golf aan
Lees ook:Lekker niezen onder de kerstboom
Lees ook:Geen vervroegd seizoen hooikoorts door zacht weer
Lees ook:‘Ergste allergieseizoen ooit komt eraan’
Lees ook:Warme weer doet hooikoortspatiënt goed

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Hooikoortsseizoen alweer begonnen

  1. C. Leurs

    In het stukje over hooikoorts staat het ‘elkerliek ziekenhuis’ in Roermond genoemd. Het ‘elkerliek’ staat echter in Helmond en niet in Roermond.

      /   Reply  / 
  2. Sonja

    Heel goed opgemerkt! Ik ga het meteen aanpassen. Bedankt!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>