Mannen beleven depressie anders dan vrouwen


Het was helemaal niet de bedoeling, maar bij toeval ontdekten Nijmeegse onderzoekers dat mannen een ´dip´ heel anders beleven dan vrouwen.

Het verschil is zelfs zo groot, dat de wetenschappers van mening zijn dat er verschillende antidepressiva voor vrouwen zouden moeten worden ontwikkeld voor vrouwen en mannen.

De onderzoekers van het Nijmeegse neurobiologische onderzoeksinstituut FC Donders Centrum, onderdeel van de Radboud Universiteit waren in een viertal hersenen op zoek naar de hoeveheelheid urocortine, een stressonderdrukkend stofje.

Depressieve mensen hebben erg gestresste hersenen. De onderzoekers denken dat een depressie ontstaat door een mislukte aanpassing in de hersenen aan langdurige stress. Daardoor maken depressieve menen te veel  stresshormoon aan en te weinig urocortine. 

Tijdens het onderzoek in de hersenen van vier, niet met medicijnen behandelde, zelfmoordenaars – en later in nog een zevental hersenen – ontdekten de wetenschappers dat depressieve mannen andere stresshormonen in hun hersenen hebben dan depressieve vrouwen. Daardoor beleven zij een depressie heel anders.

De verschillen waren zelfs zo groot dat de wetenschappers denken dat er op termijn absoluut een geslachtsgebonden behandeling zal komen. 

Bron: Metro

Lees ook:Iedereen is gewoon anders
Lees ook:Wie dik is, eet niet graag
Lees ook:Britse wetenschappers claimen depressie-gen
Lees ook:Depressie tijdens zwangerschap zorgt voor agressief kind
Lees ook:Hersencellen groeien door lichaamsbeweging

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>