Patienten jarenlang opgelicht door hoge medicijnprijzen

Patiënten hebben jarenlang veel te veel betaald voor hun medicijnen. Komende maand zullen de prijzen van veel voorgeschreven geneesmiddelen echter spectaculair dalen, soms zelfs met 80 tot 90 procent.

Dit is het gevolg van het beleid van zorgverzekeraars om van 36 geneesmiddelen alleen nog de goedkoopste versie te vergoeden.

Afgelopen week moesten fabrikanten opgeven welke prijs zij vragen voor de levering van deze geneesmiddelen. Gisteren werden de laagste inschrijvingen bekend. De aanbieders met de laagste prijzen mogen de middelen leveren aan apothekers.

De prijsdalingen zijn extreem. Om een voorbeeld te geven: voor tabletten van het migrainemiddel sumatriptan (100 mg), die nu nog 30 euro per 6 stuks kosten, hoeft volgende maand slechts 4 euro te worden betaald, een daling van 86 procent. 

Ook voor de bekende cholesterolverlager simvastatine, een middel dat op grote schaal wordt geslikt, is jarenlang te veel betaald. Dertig tabletten van 40 mg kostten ruim een jaar geleden nog 35 euro. De prijs daalde onder druk van het voorkeursbeleid van de verzekeraars al tot 8 euro. Volgende maand kosten diezelfde pillen nog maar 1,25 euro.

Nu wil je natuurlijk weten of je als patiënt ook nog wat aan die prijsdalingen hebt. Jazeker. Door de veel lagere medicijnkosten zal de druk op de ziektekostenpremies verminderen. Bovendien is het eigen risico van 150 euro dat iedere verzekerder heeft, veel minder snel op.

Bron: trouw

Lees ook:Run op apotheek om eigen risico te ontduiken
Lees ook:Geneesmiddelen zijn goedkoper
Lees ook:Waarschuwing voor verontreinigde maagzuurremmer
Lees ook:Tarieven orthodontisten moeten fors omlaag
Lees ook:Ook orthodonist verhoogt de prijzen

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Patienten jarenlang opgelicht door hoge medicijnprijzen

  1. Gonnie

    Het nieuws wordt wel erg eenzijdig gebracht. De prijzen gaan nu drastisch omlaag omdat de verzekeraars de producenten dwingen een lagere prijs op te geven. Als je de laagste prijs biedt wordt het middel door de verzekeraar vergoed, anders niet. Dat betekent dat sommige fabrikanten zullen proberen om hun middel op de schappen te krijgen door onder de kostprijs te gaan zitten. Je mag dan namelijk dit jaar leveren, de anderen niet. En die anderen die dus niets mogen leveren blijven met hun voorraad zitten en zullen misschien wel mensen naar huis moeten sturen…………
    De biedingen komen nu ook uit landen waar de lonen veel lager liggen (lees india / china), daar kun je dus als nederlandse fabrikant niet makkelijk tegen op.

    Dus geen oplichting, maar sinpel marktwerking.

      /   Reply  / 
  2. Sonja

    Ik denk dat je dit verhaal niet snel verkocht zult krijgen. Een prijsdaling van 80 of 90%, dat vind ik niet normaal meer. Dat kan nooit enkel aan marktwerking liggen. Dat betekent dat een product voor veel te veel geld wordt verkocht en dat mensen dus geld uit de zak wordt geklopt. Ik denk niet dat we al te veel medelijden moeten hebben met farmaceutisch fabrikanten…

      /   Reply  / 
  3. heind

    Simpel gezegd:
    Ontwikkelen geneesmidel: 100 miljoen
    Productie kosten 1€ per pil.

    Wil je de 100 miljoen eruit halen dan zal je fors boven de 1€ moeten zitten met de prijs per pil.

    Wanneer de overheid nu zegt, “je mag maar €1,10 per pil vragen” dan heb je een probleem.
    Ten eerste: Je hebt voor niets geinvesteerd in een nieuw geneesmiddel,
    ten tweede: je hebt een dilemma,
    - als je verkoopt voor €1,10 verdien je 0,10 per pil(de enorme strop blijf je houden) en op dit forum wordt gezegd dat het schandalig is dat je 80% prijsdaling kan accepteren.
    - Als je niet verkoopt heb je de strop én je verkoopt niets. Ik zou het niet weten

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>