Ook vandaag: Dure medicijnen in de ban

En 1 juli is een dag waarop nog veel meer gebeurt (laten we het over stijging van de accijnzen op diesel en lpg maar niet hebben…). Zoals de apothekers die vanaf vandaag toch echt van een aantal geneesmiddelen de goedkoopste variant aan de patiënt moeten meegeven. Met tegenzin.

Apothekers hebben jarenlang veel geld verdiend met de verkoop van bepaalde medicijnen van relatief dure merken, terwijl dezelfde medicijnen van een ander, goedkoper merk ook beschikbaar waren.

Zorgverzekeraars vergoeden vanaf vandaag alleen de goedkoopste variant van een aantal van deze middelen – waaronder de veel geslikte cholesterolverlagers en maagzuurremmers – die daardoor gemiddeld 85 procent goedkoper worden. 

Een groep van 200 apothekers die zijn aangesloten bij de groothandel OPG heeft laten weten hiermee niet akkoord te gaan en toch zelf te willen bepalen welk medicijn ze aan de patiënt meegeven.

Waarop zorgverzekeraar UVIT – één van de grootste in Nederland – heeft laten weten dat zij – als de apotheek een te duur medicijn meegeeft – de rekening niet zal betalen.

De brancheorganisatie KNMP eist vandaag in een kort geding voor de rechtbank in Den Haag van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een verhoging van de vergoeding per geleverd medicijn van 6 naar 8,25 euro.

Vorige week deed ook al een groep apothekers een vergeefse poging het voorkeursbeleid van de verzekeraars tegen te houden. De rechtbank in Utrecht stelde hen in het ongelijk.

Lees ook:‘Schaarste aan medicijnen dreigt’
Lees ook:‘Apothekers frauderen met declareren medicijnen’
Lees ook:Klink heeft vooralsnog geen medelijden met apotheker
Lees ook:Patiënten moeten goedkoopste medicijn kiezen
Lees ook:Apotheker kan geneesmiddel vaak niet leveren

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ook vandaag: Dure medicijnen in de ban

  1. ans

    waarom geef de regering,ons niet de pil van drion dat is pas uitsparen.
    geen verzorgers-thuishulpen-artsen enz nodig

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>