Gratis appel voor de schooljeugd

Je hebt er misschien al over gelezen. En ik moet toegeven dat ik er een tikje laat mee ben, maar het nieuws is te goed om te laten lopen. Ik móet gewoon nog even kwijt dat ik blij ben dat de Europese ministers van Landbouw deze week hebben besloten niet alleen mee te betalen aan schoolmelk, maar ook aan schoolfruit.

Een heel goed initiatief vind ik. Want hier geldt absoluut het motto: jong geleerd, oud gedaan. Er zijn genoeg kinderen die niet regelmatig een stuk fruit krijgen. Door deze nu op school uit te delen, leren de kinderen hoe lekker fruit kan zijn. En een appel, banaan of kiwi is nog altijd gezonder en beter voor de lijn dan een of andere reep.

En dat er aan de lijn van ‘onze jeugd’ wat moet gebeuren, dat lijkt me duidelijk. Het aantal te zware kinderen in Europa wordt geschat op 22 miljoen. Daarvan hebben vijf miljoen kinderen obesitas, de extreme vorm van overgewicht.

Europa trekt jaarlijks 90 miljoen euro uit om scholen in de EU gratis fruit en groente aan leerlingen te laten uitdelen. Lidstaten moeten ook zelf nog eenzelfde bedrag op tafel leggen. Dan krijgen kinderen van zes tot twaalf jaar eenmaal per week een stuk fruit of groente, dertig weken per jaar.

Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat. Deskundigen hebben dan ook veel kritiek op het plan. Maar ik vind het toch een goede stimulans. Beter 1 appel in de week, dan helemaal geen. En wie weet kunnen we met het geld uit Brussel onze huidige nationale programma’s als Smaaklessen en Schoolgruiten wel verder uitbouwen en krijgen kinderen net wat vaker een stukje fruit dan 1 keer in de week.

Lees ook:Nieuw sapje: appel-rabarber
Lees ook:Kinderen eten gezonder als je samen eet
Lees ook:Kinderen eten te weinig groente en fruit
Lees ook:Nederlanders eten meer groente en fruit
Lees ook:Groentedrankje voor onwillige kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>