Gebroken spaarlamp niet schadelijk voor gezondheid

Geen paniek als je spaarlamp aan diggelen valt! In tegenstelling tot wat de Europese Consumentenbond onlangs riep, is er geen gevaar voor de gezondheid.

De hoeveelheid kwik die vrijkomt als een spaarlamp breekt, is zo laag, dat er geen schadelijke gevolgen zijn voor de gezondheid. Ook in huis of in een winkel is geen gevaar, als normaal wordt gelucht en de scherven worden opgeruimd met stoffer en blik.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van TNO.

Opdrachtgever LightRec, een stichting die zich inzet voor een milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur, wil met het onderzoek de indianenverhalen die over de gevaren van een gebroken spaarlamp de ronde doen, in de kiem smoren.

Het was met name de Europese Consumentenbond die onlangs waarschuwde voor giftige kwikdampen. Wie echter de ruimte waarin de spaarlamp is gevallen kort lucht, de restanten met stoffer en blik opveegt en in de vuilnisbak gooit, hoeft niet bang te zijn voor een eventueel gezondheidsrisico.

Zie ook: Kapotte spaarlamp schadelijk voor gezondheid

Lees ook:Kapotte spaarlamp schadelijk voor gezondheid
Lees ook:Brussel onderzoekt risico’s gsm voor kinderen
Lees ook:Eén op twee Europeanen te dik
Lees ook:‘Verbied verkoop besmet voedsel’
Lees ook:Kies een nieuwe zorgverzekering met de Zorgvergelijker

1 Reacties // Reageer

One thought on “Gebroken spaarlamp niet schadelijk voor gezondheid

  1. Eddy

    Aan alles moet je de voor en nadelen afwegen. De maatschappij die energie levert spoort aan tot bezuinigen. De leverancier van de lampen prijst ze de hemel in omdat ze een hoger rendementr hebben dwz lager verbruik in verhouding met de geleverde lichtrsterkte. En dan zegt de organisatie va

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>