Wat is het nut van menstrueren?

Waarom menstrueert een vrouw? Ik dacht altijd om de restanten baarmoederslijmvlies af te voeren wanneer er geen eicel bevrucht is. Maar uit Vlaams onderzoek dat het nog een ander nut heeft.

Volgens professor Ivo Brosens van de Katholieke Universiteit Leuven dient de menstruatie vooral om de baarmoeder voor te bereiden op een zwangerschap.

Ik moet zeggen, het is een heel interessante theorie.

Uit onderzoek is gebleken dat ernstige zwangerschapscomplicaties vaker voorkomen bij tienermeisjes. Die menstrueren nog niet zo lang op het moment dat ze bevrucht worden. Daardoor is hun baarmoeder minder goed voorbereid op een zwangerschap, meent Brosens.

Vrouwen tussen 18 en 25 jaar hebben al veel meer menstruaties doorstaan en zouden daardoor beter beschermd zijn. Een menstruatie brengt namelijk piepkleine letsels toe aan de baarmoederwand. Die wordt zo maand na maand klaargemaakt op het grote letsel dat een zwangerschap inwendig veroorzaakt.

Tijdens de zwangerschap nestelt de placenta (moederkoek) zich heel diep in de spierlaag van de baarmoeder, waar kleine bloedvaten zich in korte tijd omvormen tot grote bloedvaten om de placenta van voldoende bloed te voorzien.

Bij een goed voorbereide baarmoeder verloopt dat proces vlotter. Dat is van groot belang voor een succesvolle zwangerschap.

Bron: Gazet van Antwerpen


Lees ook:Buitenbaarmoederlijke zwangerschap voldragen
Lees ook:Moederkoek nog steeds op het menu in China
Lees ook:Roken tijdens zwangerschap nóg schadelijker dan gedacht
Lees ook:Slapen op linkerzij verkleint mogelijk kans op miskraam
Lees ook:Screenen embryo’s vermindert kans op zwangerschap

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>