APK bij de huisarts

Preventie is hot. We willen ziekten niet meer alleen genezen, maar liever voorkomen of uitstellen. Commerciële bedrijven adverteren met Total Body Scans of een Lichaams-APK. Maar waarom zou je bakken met geld uitgeven als ook de huisarts je kan helpen?

De huisarts zal de komende jaren een steeds grotere rol gaan spelen bij de preventie van ziekten. En dat is alleen maar goed. De drempel om naar de huisarts te gaan is laag. Bovendien kent de huisarts je. Hij kent je dossier en kan je ook begeleiden in het eventuele proces dat volgt op een preventief onderzoek.

Uit onderzoek van het Nivel blijkt dat 1 op de 4 huisartsen naar eigen zeggen patiënten actief oproept voor preventieve metingen voor hart- en vaatziekten, diabetes en nierziekte.

Vrijwel alle huisartsen doen dit soort metingen als mensen met een groot risico, door erfelijke aanleg, overgewicht en roken, op het spreekuur komen. Voor preventie van kanker en psychische problemen is nog wat minder belangstelling onder de huisartsen.

De huisartsenorganisaties NHG en LHV hebben samen met de Nederlandse Hartstichting, het Diabetes Fonds, en Nierstichting Nederland een cardiometabole module laten ontwikkelen om mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en chronische nierziekten op te sporen. De module zal een belangrijke rol gaan spelen in het preventieconsult dat huisartsen willen invoeren.

Bron: nivel

Lees ook:Chronisch zieke blij met praktijkondersteuner
Lees ook:Huisarts mag zich bemoeien met overgewicht patiënt
Lees ook:Aandacht voor preventie door de huisarts loont
Lees ook:Tweederde zieke ouderen is ‘dubbel ziek’
Lees ook:Test je gezondheidsrisico op 28 kwalen

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “APK bij de huisarts

  1. G.F.M. Ooms

    Har(t)stikke mooi, alleen worden al je gegevens wel op geslagen in dat EPD wat ik niet wil.

    Liever alle informatie gefragmenteerd opgeslagen dan in een rotsysteem (EPD) waar iedereen straks in kan lopen koekeloeren wat de buurman/vrouw mankeerd.

      /   Reply  / 
    1. H.Draijer

      Bovendien kent de huisarts je. Hij kent je dossier enz.
      Bovenstaande staat in het artikel.
      Als ik bel voor mijn eigen huisarts moet ik altijd
      minimaal 2 dagen wachten voordat ik bij hem terecht kan.
      Ik kan wel de volgende dag komen als ik genoegen neem met een arts in opleiding of net afgestuurdeerde arts, en die kent mij niet.

        /   Reply  / 
  2. Sonja

    En dat is nou net niet de bedoeling. Jij kunt straks echt niet in het medisch dossier van je buurman kijken hoor. En de eerste de beste arts ook niet. Jij bent degene die bepaalt wie er in jouw dossier kijkt.

      /   Reply  / 
    1. Jeroen

      Sonja,

      Zoals ik het begrepen heb kunnen patiënten niet zelf bepalen wie er wel en geen toegang tot jouw EPD krijgen. Alle aangesloten medici krijgen toegang, tenzij je protesteerd tegen jouw gegevens in het EPD op te nemen.

      Op zich ben ik een voorstander van het EPD, maar zie wel een probleem als er nu zorgverzekeraars eigenaar worden van ziekenhuizen. Zorgverzekeraars zouden geen toegang krijgen tot het EPD, maar krijgen dat nu via een achterdeurtje toch. Hiermee kunnen de verzekeraars dus bij mijn gegevens en kunnen bepalen dat ik meer premie moet betalen omdat ik een “risicofactor” ben.

      Ik ben me ervan bewust dat deze reactie niet direct op het artikel slaat, maar dit wilde ik toch even gezegd hebben in reactie op de reacties hier.

        /   Reply  / 
  3. Carin

    Een APK bij de huisarts?Waarom?Als je iets mankeert heeft de arts *toevallig* net weer geen tijd.Als patient bel je tussen 8 en 5,net te vaak ongelegen.
    Wat, je huisarts kent je?Nee, je bent een nummer in zijn computerbestand,waar hij in gaat kijken,om zijn geheugen op te frissen,wie je ook al weer bent.
    Kom je echt met een probleem,prikt de arts na veel consulten er eindelijk doorheen.Toch maar eens gaan doorverwijzen en dan is het te laat.Maar wel *de buit* binnen van de zorgverzekeraar.Wat klachten??
    Geen interesse meer,zorgverzekering staat met de handen in het haar,weer een doorverwijzing naar de LHV en een weer geen tijdbeleid van die instantie.
    Mensen in de zorg daar barst het van de blunders en missers en als je er zo een hebt,heb je pech of een vermogen nodig in Nederland om het recht te trekken of je goed recht te krijgen.Wat voorkomen is beter dan genezen.Vele artsen hebben een beter voorkomen,dan dat het gaat om genezen.

      /   Reply  / 
  4. Marco

    Alleen jammer dat zij dan geen gebruik mogen maken van de allernieuwste medische technologische ontwikkelingen. Bedrijven zoals privatescan maken in klinieken in Duitsland gebruik van deze allernieuwste apparatuur en de laatste wetenschappelijk bewezen (evidence based) protocollen en zijn zo in staat om zeer uitgebreidt aan preventief medische gezondheid ( de Total Body Scan)te doen. Waarom laat de minister dit soort initiatieven zoals die van http://www.privatescan.nl niet gewoon toe in Nederland? Nu gaan we met zijn allen naar buurland Duitsland. De economie zou er wel bij varen en de gezondheid van de mensen komt dit ten goede. Jammer….een gemiste kans.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>