Tweederde zieke ouderen is ‘dubbel ziek’

Twee op de drie ouderen met een veelvoorkomende chronische ziekte, zoals diabetes of hart- en vaatziekten, heeft niet één maar meerdere chronische aandoeningen. Het gaat om 13% van de bevolking.

De gezondheidszorg zal daar – zeker met het oog op de vergrijzing – in de toekomst steeds meer rekening mee moeten houden, schrijven onderzoekers van het RIVM en Nivel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Het aantal mensen met een chronische ziekte zal naar verwachting toenemen en daarmee ook het aantal mensen met meerdere chronische ziekten – in de geneeskunde multimorbiditeit genoemd. Dit bemoeilijkt de behandeling.

Want wat voor de ene ziekte een goede behandeling is, kan de andere ziekte verergeren en de kans bestaat dat patiënten tegenstrijdige adviezen en behandelingen van verschillende behandelaars krijgen.

De meest voorkomende ziekten, onder meer diabetes, hart- en vaatziekten en artrose, komen ook het meest in combinatie voor. Nivel-afdelingshoofd prof. dr. François Schellevis: ‘Deze chronische ziekten komen vaker samen voor dan je op basis van toeval zou verwachten. Meerdere ziektes bij één patiënt hebben soms een gemeenschappelijke oorzaak, zo hangen diabetes en hart- en vaatziekten bijvoorbeeld samen. In andere gevallen zoals bij COPD en artrose gaat het om een combinatie die we niet goed kunnen verklaren.’

Bij ouderen is multimorbiditeit eerder regel dan uitzondering. Volgens Schellevis moet hier rekening mee worden gehouden in de opzet van wetenschappelijk onderzoek en bij hervormingen in de organisatie van de gezondheidszorg. ‘De zorg moet niet gericht zijn op de ‘ziekte’ maar op de ‘zieke’.’

Bron: Nivel

Lees ook:Auto-immuunziekten vergroten kans op hart- en vaatziekten
Lees ook:APK bij de huisarts
Lees ook:Veel Nederlanders echt te zwaar
Lees ook:Meer dementie door dikke kinderen
Lees ook:‘Minister negeert epidemie van chronische ziekten’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Tweederde zieke ouderen is ‘dubbel ziek’

  1. john

    Dagelijks 4 gram ascorbinezuur poeder (= vitamine C) nemen is voldoende om 90% van alle ouderdomskwalen en ziekten te bestrijden. Echter, geen dokter zal het voorschrijven. Ra ra, hoe kan dit? De dokter en de hele ziekte-industrie heeft geen belang bij gezonde patiënten. Klinkt hard, maar het is de waarheid. Neem dus zelf het initiatief, neem vitamine C en blijf gezond. Daar is uiteindelijk iedereen bij gebaat.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>