Meer dementie door dikke kinderen

Nederland staat aan de vooravond van een explosieve groei van jong dementerenden. Oorzaak: het groeiende aantal kinderen met overgewicht. Zij lopen een verhoogd risico op op jonge leeftijd – zo tussen de 50 en 60 jaar – dement te worden. Dat stellen vier hoogleraren van de Vrije Universiteit en het VU medisch centrum in Amsterdam in de Volkskrant.

Belangrijkste oorzaak van de groei is de ongezonde leefstijl van de huidige jeugd. Nederland telt op dit moment al 75 duizend kinderen met obesitas en een half miljoen kinderen met overgewicht. Dit aantal groeit.

Overgewicht houdt verband met meerdere chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Er zijn nu al veel dikke kinderen met diabetes type 2, een ziekte die normaal ouderen treft.

Volgens de hoogleraren wordt het hoogtijd dat dementie serieus wordt genomen. ‘In de eerste 25 jaar kun je het voor de rest van je leven verpesten’, zegt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. De hoogleraren vinden dat er meer aandacht moet komen voor preventie.

De gemiddelde leeftijd van patiënten met de ziekte van Alzheimer is tussen de 70 en 80. Slechts 1% van de verwachte toename kan volgens de hoogleraren verklaard worden door erfelijke factoren, de rest is vooral het gevolg van een ongezonde leefstijl.

Dementie is een ongeneeslijke ziekte. Vanaf het moment dat de ziekte zich openbaart, leeft de patiënt nog 6 tot 12 jaar.

Bron: de Volkskrant

Lees ook:Extreem overgewicht bij kinderen neemt toe
Lees ook:Wereld Diabetes Dag in het teken van het kind
Lees ook:Diabetes verhoogt kans op dementie
Lees ook:Enorme stijging diabetes bij jonge kinderen
Lees ook:Diabetes wordt nieuwe kinderziekte

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Meer dementie door dikke kinderen

  1. Fitness

    Je ziet het tegenwoordig steeds meer. Er zijn nu ook speciale jeugd trainingen die tussen 17 en 19 plaats vinden in diverse sportscholen

      /   Reply  / 
  2. rowena trapliften

    het zal niet alleen aan het kind zelf liggen maar ook wel bij de ouders lijkt me

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>