Medicijnbeleid moet op de schop

Er is een hoop mis met het medicijnbeleid in Nederland. We betalen al jarenlang veel te veel voor onze geneesmiddelen. Bovendien ontwikkelt de farmaceutische industrie veel te weinig nieuwe geneesmiddelen. Het is tijd om het nodige te veranderen.

Dat signaleert ook de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ). Het adviesorgaan van minister Klink heeft daarom een aantal maatregelen voorgesteld.

Een daarvan is medicijnen pas definitief vergoeden als ze gedurende een aantal jaar hebben bewezen dat ze effectief zijn. De hoogte van de vergoeding kan dan afhankelijk worden gesteld van de prestaties van het medicijn. Een voorwaardelijke registratie van geneesmiddelen is niet mogelijk in de EU. Daarom pleit de RVZ voor voorwaardelijke vergoeding.

Zo kan bijvoorbeeld voorkomen worden dat de industrie alsmaar nieuwe middelen op de markt brengt die geen meerwaarde hebben op de bestaande middelen. Vaak gaat het dan om de zogeheten me too´s, pillen die vrijwel identiek zijn aan bestaande. En wat moeten we in godsnaam met 15 verschillende merken paracetamol?

De RVZ vindt ook dat er meer onafhankelijke studies moeten worden uitgevoerd naar de effecten van geneesmiddelen die al op de markt zijn, het zogeheten fase 4 onderzoek. Dat is van belang omdat medicijnen doorgaans worden getest op zorgvuldige geselecteerde, doorgaans jonge, gezonde proefpersonen. Patiënten die het middel gaan slikken hebben vaak meerdere aandoeningen en kunnen daardoor anders reageren op nieuwe middelen.

Mocht uit het fase 4 onderzoek blijken dat een middel geen toegevoegde waarde heeft op bestaande geneesmiddelen, dan kan besloten worden de vergoeding ervan stop te zetten.

Derde advies aan de minister is om de farmaceutische industrie voortaan geen rol meer te laten spelen bij de na- en bijscholing van huisartsen en medisch specialisten. Nu worden de bijlessen die elke arts verplicht moet volgen, voor een groot deel bepaald en betaald door de farmaceutische industrie. Het ligt voor de hand dat de informatie die aan de artsen wordt voorgelegd nooit helemaal onafhankelijk kan zijn.

De RVZ pleit daarom voor de terugkeer van onafhankelijke bij- en nascholingsinstituten. Geneesmiddelenfabrikanten zouden dan geld in een speciaal fonds moeten storten waaruit de instituten betaald kunnen worden.

Bron: RVZ

Lees ook:Farmaceutische industrie heeft helft dokters in de tang
Lees ook:‘Nieuw medicijn niet te snel voorschrijven’
Lees ook:‘Medicijnindustrie sponsort vooral lucratieve ziektes’
Lees ook:Meer onderzoek naar medicijnen voor kinderen
Lees ook:Zorgen om uitblijven nieuwe antibiotica

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Medicijnbeleid moet op de schop

  1. peter boddé

    Dat er veel te veel betaald wordt voor een groot aantal medicijnen bestrijd ik niet. De EU staat voorwaardelijke registratie niet toe dus is de oplossing een voorwaardelijke vergoeding, althans zo wordt het gesteld. Het is, zoals altijd, de gemakkelijkste weg wordt gezocht om een probleem op te lossen, dat daarbij slachtoffers vallen is niet relevant. Je zal maar gebruik moeten maken van noodzakelijke medicijnen die alleen onder bepaalde voorwaarden vergoed worden, voorwaarden waaraan je zelf volkomen buiten staat maar wel een gedeeltelijke vergoeding betekent.
    peter boddé

      /   Reply  / 
  2. Sonja

    Daar gaat het hier niet om. Het gaat erom dat je geen medicijnen gaat vergoeden waarvan er al tig op de markt zijn en dat je geen medicijnen gaat vergoeden waarvan blijkt dat ze niet effectief genoeg zijn. Ik neem aan dat u geen medicijnen wilt slikken waar u niks aan hebt of die u meer kwaad dan goed doen….

    De industrie zou zich eens bezig moeten houden met de ontwikkeling van medicijnen die er nog niet zijn. Maar dat kost ze te veel geld. Het is veel goedkoper om medicijnen op de markt te brengen die al bestaan. Snel ontwikkelen, produceren en dan cashen!

      /   Reply  / 
  3. Strompreisvergleich

    Die Entblockung des Strom Marktes hat es zu Händen den Endverbraucheer fast unmöglich gemacht, den Überblick im Kontext (von) den Strompreisen zu behalten.
    Strom Anbieter
    Ein Vergleich der STromanbieter ist da durchaus Sinnvoll.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>