‘Medicijnindustrie sponsort vooral lucratieve ziektes’


Het is oneerlijk en wrang voor de kleintjes. Maar tegelijkertijd is het ook wel weer te begrijpen dat medicijnfabrikanten hoofdzakelijk organisaties van patiënten met lucratieve ziektes
sponsoren. Dat zou blijken uit een onderzoek van dagblad Trouw.

Zeventien organisaties die zich inzetten voor mensen met chronische aandoeningen zouden vorig jaar meer dan tachtig procent hebben gekregen van het totale bedrag dat de farmaceutische industrie aan patiëntenverenigingen gaf.

Vorig jaar doneerde de farmaceutische industrie 2,2 miljoen euro aan 74 patiëntenorganisaties, schrijft de krant. Daarvan zou 1,8 miljoen euro zijn gegaan naar zeventien verenigingen van patiënten met chronische ziektes.

Deze patiënten moeten veel en langdurig medicijnen slikken. Organisaties van soa-patiënten kregen volgens het dagblad het meeste geld van de industrie, bijna drie ton. In Nederland zijn zo'n vierhonderd patiëntenverenigingen actief.

Het geld komt vooral terecht bij patiëntengroepen waaraan te verdienen valt, stelt het dagblad. Deze organisaties spelen een belangrijke rol in de lobby voor vergoeding van geneesmiddelen. Zij bepalen mee welke medicijnen artsen moeten voorschrijven bij bepaalde aandoeningen.

Bron: trouw.nl 

Lees ook:Fabrikant heeft invloed op medicijngebruik patiënt
Lees ook:Tien miljoen extra voor patiëntenorganisaties
Lees ook:Huisarts te snel met recept bij depressie
Lees ook:Medicijnbeleid moet op de schop
Lees ook:Pfizer laat zich van zijn slechtste kant zien

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Medicijnindustrie sponsort vooral lucratieve ziektes’

  1. Petra

    weer een typisch voorbeeld van de farmacie-maffia

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>