Medisch specialist heeft veel te veel macht

De macht van de medisch specialist moet worden gebroken. Dat schrijft de Volkskrant vandaag. Specialisten blijken feitelijk de dienst uit te maken in het ziekenhuis. Een ongewenste situatie.

Mijn mond valt werkelijk open als ik in de krant lees hoe het er op dit moment in ziekenhuizen aan toe gaat. Specialisten lijken er hun eigen toko te runnen en leggen op geen enkele manier verantwoording af voor hun doen en laten.

Waagt een directie het om het functioneren van een specialist of een ‘maatschap’ aan de kaak te stellen, dan zeggen zij ‘gewoon’ het vertrouwen in de directie op. De directie wordt vervolgens ontslagen door de raad van toezicht.

Dat verklaart meteen waarom de gemiddelde ziekenhuisdirecteur het maar 2,8 jaar in zijn functie uithoudt. Ik vind het werkelijk onvoorstelbaar.

Onder het motto ‘beter laat dan nooit’, gaat de Raad voor de Volksgezondheid nu aan minister Klink voorstellen om de juridische status van de Orde van Medisch Specialisten te veranderen.

De orde kan dan dwingende voorschriften uitvaardigen waar de specialisten zich aan moeten houden. Zo kan bijvoorbeeld worden afgedwongen dat de directie voortaan inzage krijgt in visitatierapporten van controlerende collega-specialisten. Iets wat specialisten nu vaak tegen weten te houden.

Hopelijk maakt de minister er snel werk van, zodat ook medisch specialisten voortaan verantwoording moeten afleggen aan het bedrijf of de organisatie waarvoor zij werkzaam zijn. Zoals ieder ander!

Lees ook:Medisch specialisten staken massaal
Lees ook:Salaris medisch specialist aan banden
Lees ook:Medisch specialisten denken mee over eigen salaris
Lees ook:Specialisten en ziekenhuizen zijn boos op Klink
Lees ook:Medisch specialist blijft vrij beroep

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>