Stoppen-met-rokenprogramma in het basispakket?


Middeltjes die helpen bij het stoppen met roken moeten in het basispakket worden opgenomen. Dat adviseert het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) in een brief aan minister Klink van Volksgezondheid. Er valt iets voor te zeggen. Of toch niet?

Het CVZ stelt dat het stoppen-met-rokenprogramma de meest succesvolle behandeling is voor mensen die willen stoppen met roken. Het programma bestaat uit een combinatie van gedragsmatige begeleiding – zoals stopadviezen en coaching door een zorgverlener – én (nicotinevervangende) geneesmiddelen.

Als deze zorg wordt vergoed, zullen meer rokers om hulp vragen en zullen er ook meer mensen daadwerkelijk in slagen de sigaret definitief neer te leggen, zo verwacht het college.

Klinkt logisch. Maar is het basispakket niet eigenlijk bedoeld voor de meest noodzakelijke basiszorg? En behoort stoppen met roken daartoe?

Op zich heb ik er geen probleem mee als de nicotinevervangers worden vergoed. Als dat er inderdaad toe leidt dat meer mensen stoppen met roken. Maar dat moeten we natuurlijk nog maar afwachten.

Het stoppen-met-rokenprogramma kost nu gemiddeld 226 euro per persoon. Dat is op zich niet heel veel. De ‘opbrengsten’ als iemand daadwerkelijk stopt met roken zijn wellicht vele malen groter.

Maar toch, er moet bezuinigd worden en er is vast nog andere – veel noodzakelijkere – zorg die beter voor vergoeding in aanmerking komt. Misschien moet minister Klink er nog maar een nachtje over slapen.

Lees ook:Hulp bij stoppen met roken 100% vergoed
Lees ook:Laagste aantal rokers ooit in Nederland
Lees ook:Stoppen met roken in basispakket van UVIT
Lees ook:‘Stoppen met roken vergoed’
Lees ook:‘Basispakket zorg wordt verder uitgekleed’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>