Waarschuwingssysteem artsen faalt

Het terugdringen van het aantal medicatiefouten is een hot issue voor minister Klink van Volksgezondheid. Een belangrijke maatregel om dat te bewerkstelligen is het voorschrijven van geneesmiddelen met behulp van een elektronisch voorschrijfsysteem. Zo wordt bijvoorbeeld voorkomen dat verpleegkundigen of apothekers een onleesbaar of onvolledig recept voorgelegd krijgen. Maar dan moet zo’n systeem wel goed werken…

En dat doet het op dit moment nog niet, concludeert ziekenhuisapotheker van het Erasmus MC Heleen van der Sijs in haar onderzoek waarop ze morgen promoveert.

Artsen die een digitale waarschuwingsmelding krijgen bij het voorschrijven van een medicijn, klikken die melding vaak weg. Daardoor zien ze vaak belangrijke waarschuwingen over het hoofd.

In 1 op de 3 gevallen dat een arts een medicijn voorschrijft, geeft het systeem een waarschuwing. Het zegt bijvoorbeeld dat de dosering te hoog is of dat het geneesmiddel niet goed samengaat met andere geneesmiddelen.

Reden dat veel artsen geen zin hebben om de melding te lezen, is dat het systeem soms belangrijke waarschuwingen, maar vaak ook irrelevante meldingen geeft. Als je als arts een paar keer zo’n melding hebt onder ogen krijgt, dan geloof je het wel.

Uit het onderzoek van Van der Sijs blijkt dat zo’n 91% van de artsen de waarschuwing weg klikt zonder het recept aan te passen. Dat is een ongekend hoog aantal.

Als zoveel artsen de meldingen niet serieus nemen, dan moet er eens goed naar het systeem gekeken worden. Want op deze manier draagt het niet bepaald bij aan de veiligheid van het voorschrijven van medicijnen.

Sterker nog, het kan leiden tot onnodige risico’s voor patiënten. Van der Sijs: ‘Ze krijgen bijvoorbeeld hun geneesmiddelen op een verkeerde manier voorgeschreven, waardoor de werking niet optimaal is.’

Bron: Erasmus MC

Lees ook:Eind aan handgeschreven recept voor geneesmiddel
Lees ook:Hoestdrankje voorspelt reactie op kankermedicijn
Lees ook:Medisch specialist schrijft te dure medicijnen voor
Lees ook:Verpleegkundigen gaan medicijnen voorschrijven
Lees ook:Oudere krijgt duur geneesmiddel vaak niet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>