Eind aan handgeschreven recept voor geneesmiddel

In het huidige digitale tijdperk is het bijna ondenkbaar dat artsen hun recepten voor een geneesmiddel nog met de hand schrijven. Maar het gebeurt! En het komt regelmatig voor dat degene die het geneesmiddel daadwerkelijk moet (mee)geven, het handschrift niet (goed) kan lezen. Of dat de patiënt een medicijn meekrijgt dat botst met een ander geneesmiddel dat hij al slikt. Soms met fatale gevolgen. Maardat gaat veranderen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ)  heeft met ingang van 2012 een verbod afgekondigd op het handgeschreven recept.

Vanaf 1 januari 2012 mogen artsen alleen nog maar elektronische recepten uitschrijven. Volgens inspecteur-generaal voor de gezondheidszorg Van der Wal van de IGZ levert het onnodige risico’s op om medicijnen voor te schrijven met een handgeschreven recept. Hij noemt dat gevaarlijk en niet langer verantwoord. 

Driekwart van de huisartsenpraktijken is al aangesloten op het centrale elektronische systeem. De rest zal komend jaar moeten volgen.

Het systeem biedt een volledig medicatiehistorie van elke patiënt, zodat een arts kan zien of het geneesmiddel dat hij wil voorschrijven wel naast de andere medicijnen gebruikt kan worden. Ook waarschuwt het systeem voor bij-effecten en voor mogelijke overgevoeligheidsreacties van geneesmiddelen.

Bron: IGZ

Lees ook:Online apotheek kan bezoekje van inspectie verwachten
Lees ook:Waarschuwingssysteem artsen faalt
Lees ook:Toename vervalste recepten bij apotheek
Lees ook:Meer kinderen aan de pillen
Lees ook:Huisarts te snel met recept bij depressie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>