Meer kinderen aan de pillen

Het aantal kinderen en tieners tot 20 jaar dat medicijnen als antipsychotica, laxeermiddelen en maagzuurremmers slikt, is de afgelopen jaren fors toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die NRC Handelsblad heeft opgevraagd bij de Stichting Farmaceutische Kengetallen, waarbij apothekers zijn aangesloten.

In 2009 schreven artsen 149.000 recepten voor antipsychotica aan kinderen voor. Dat is 14% meer dan in 2008. Mogelijk is de stijging te verklaren door de kalmerende werking die het zou hebben op kinderen met autisme.

Het aantal recepten van maagzuurremmers steeg met 20%, dat van laxeermiddelen met 10%. Ook het aantal kinderrecepten voor Ritalin, een middel dat wordt voorgeschreven tegen ADHD, nam toe van 506.000 tot 581.000.

Sommige artsen maken zich zorgen over de toename omdat er nauwelijks wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar de bijwerkingen, doseringen en effectiviteit van geneesmiddelen bij kinderen. Het is immers onethisch kinderen in te zetten als proefpersoon.

Lees ook:Forse stijging medicijngebruik onder kinderen
Lees ook:‘Ritalin gaat minder vaak voorgeschreven worden’
Lees ook:Ritalin slikken voor de lol
Lees ook:Gebruik ADHD-medicijnen rijst de pan uit
Lees ook:Proces om vergoeding ADHD-medicijn uitgesteld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>