Forse stijging medicijngebruik onder kinderen

Nederlandse kinderen zijn de afgelopen 10 jaar fors meer medicijnen gaan gebruiken. Vooral het aantal kinderen dat antipsychotica, laxeermiddelmiddelen en maagzuurremmers, luchtwegverbreders of hormoonhoudende zalfjes. Dat meldt het NRC Handelsblad op basis van cijfers van de cijfers die de Stichting Farmaceutische Kengetallen.

Het aantal recepten voor antipsychotica voor kinderen verdrievoudigd tot 131.000 in 2008. Laxeermiddelen werden vorig jaar 339.000 keer voorgeschreven, tegen 207.000 keer in 1999. Het aantal recepten voor maagzuurremmers steeg in 10 jaar tijd van 45.000 naar 110.000 keer.

Volgens apotheker Annemieke Horikx van de Koninklijke Nederlandse Vereniging ter bevordering van de Pharmacie moet de oorzaak voor de stijging onder meer gezocht worden in een verbeterde diagnostiek en de toenemende behoefte van ouders en artsen om klachten te verlichten. Met het advies om even een paar dagen af te wachten, nemen veel ouders tegenwoordig geen genoegen meer.

In de krant reageren kinderartsen kritisch op de ontwikkeling. En daar valt wel iets voor te zeggen, want er wordt nauwelijks onderzoek gedaan naar de effectiviteit op bijwerkingen van geneesmiddelen op kinderen. Het is daarom nooit helemaal zeker wat de uitwerking van een medicijn op een kind is.

Lees ook:Meer kinderen aan de pillen
Lees ook:Kinderen slikken vaker en meer antipsychotica
Lees ook:Enorme stijging diabetes bij jonge kinderen
Lees ook:Nederlandse kinderen zijn gezond en gelukkig
Lees ook:Te vaak laxeermiddelen bij buikpijn kind

1 Reacties // Reageer

One thought on “Forse stijging medicijngebruik onder kinderen

  1. manon

    onze kinderen zijn/worden de dupe van onze ziekmakende maatschappij,we vertrouwen alleen nog maar op de farmecuetische industrie. we zijn totaal afhankelijk geworden. elk chemisch medicijn heeft(gevaarlijke )bijwerkingen.ons eten is gemanipuleerd(gentech),alles zit vol e-nummers,we hebben overal straling om ons heen(tast ons immuunsysteem aan)enz. enz…
    en nu heerst er alom verbazing wat er toch aan de hand is met onze kinderen?
    er zijn bewezen feiten dat vaccinaties zeer giftige “hulpstoffen” bevatten en wederom ons immuunsysteem aantasten en kanker veroorzaken ga op onderzoek uit en laat je ook van andere kanten informeren en je mond valt open hoe het toch mogelijk is dat we ons toch zo laten misleiden door de corrupte farmaceutische industrie die enkel allen maar opwinstbejag uit is! het wordt de hoogste tijd dat we wakker geschud worden…durf weer voor jezelf te denken!
    lees bv. het boek:op je gezondheid! geschreven door H.C. Moolenburgh, een arts die ervoor gezorgd heeft dat fluor uit ons drinkwater verwijderd werd( ja, ook fluor is zeer giftig)

    manon

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>