Te vaak laxeermiddelen bij buikpijn kind

Buikpijn: het is een van de meest voorkomende klachten bij kinderen. Als ouder kun je er moedeloos van worden. Want wat is er nou aan de hand? Is het echt buikpijn, of een vorm van aandacht trekken? Komt het door het eten of door spanningen? Ook voor huisartsen is het een lastige kwaal. Schrijven ze daarom vaak al snel een medicijn voor?

Ieder kind heeft wel eens buikpijn. Meestal valt het wel mee en is het snel over, maar als de pijn aanhoudt of steeds terugkomt worden ouders ongerust. Ook dokters kunnen dan onzeker worden: zien ze misschien iets over het hoofd?

Per jaar komt bijna 1 op de 20 kinderen bij de huisarts met buikpijn. Meestal volstaat één consult. De kinderen die frequenter komen, krijgen vaker een geneesmiddel voorgeschreven.

En dat terwijl in de nieuwe NHG-standaard ‘Buikpijn bij kinderen’, de richtlijn voor huisartsen, uitleg en advies als aanbevolen behandeling worden genoemd.

De praktijk blijkt anders, zo wijst onderzoek van het Nivel uit.In de leeftijdsgroep van 4 tot 5 jaar kreeg 1 op de 6 à 7 kinderen een recept, in de groep van 6 tot 11 jaar was dit 1 op de 5 en in de groep van 12 tot 16 jaar 1 op de 3.

Bij de jongere kinderen betrof ongeveer de helft van het aantal recepten laxeermiddelen. Bij oudere kinderen werden daarnaast ook vaak maagzuurremmers voorgeschreven. Kinderen die drie keer of vaker in één jaar met buikpijn bij de huisarts kwamen kregen vaker een recept en werden vaker doorverwezen naar de specialist.

De NHG-standaard adviseert alleen laxeermiddelen te gebruiken als er echt sprake is van obstipatie (verstopping), omdat onvoldoende is onderzocht of ze in andere gevallen van buikpijn effectief zijn.

Bron: Nivel

Lees ook:Kind krijgt te snel laxeermiddel voorgeschreven
Lees ook:Huisarts ziet minder opvliegers
Lees ook:Steeds meer kinderen met krentenbaard bij de huisarts
Lees ook:Chronische buikpijn bij kind vrijwel altijd te verhelpen
Lees ook:Na kanker vaker last van alledaagse klachten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>