Toename vervalste recepten bij apotheek

Apothekers krijgen de laatste tijd steeds vaker te maken vervalste recepten. Ook het dubieuze gedrag van zogenaamde ‘shoppers’ neemt zienderogen toe, merkt apothekersorganisatie KNMP. Het beeld wordt bevestigd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Bij ‘shopgedrag’ is sprake van het onterecht aanvragen van een recept in tegenstelling tot het vervalsen van een recept. Een recent voorbeeld is de receptenfraude met het opiummiddel Instanyl. Dit is een neusspray en kost per verpakking ongeveer 340 euro. De neusspray bevat het middel Fentanyl. Fentanyl is 100 maal krachtiger dan heroïne.

‘Instanyl shoppers’ ontfutselen bij artsen (vooral s’ avonds via huisartsenposten en spoedeisendehulpposten) recepten, met daarop het opiummiddel Instanyl, dat via de neus geïnhaleerd wordt.

Aangezien (dienst)apotheken niet altijd over medicatiehistorie en dossiergegevens van de patiënt beschikken, kan de apotheek niet zien of de patiënt al eerder bij een andere (dienst)apotheek de medicijnen heeft gehaald voor het onterecht verkregen recept. Inmiddels is gebleken dat deze Instanyl shoppers landelijk opereren.

Met een vervalst recept probeert de gebruiker bij een apotheek om verslavende middelen voor zichzelf of voor de verkoop aan derden te bemachtigen. In feite gaat het hier om valsheid in geschrifte en deze vorm van fraude kan zich, naast de gevolgen voor de apotheker, ook doorvertalen naar gevolgen voor de verzekeraar. Hier zullen in een korte periode meerdere rekeningen voor hetzelfde middel binnenkomen.

De apotheker heeft een zorgplicht, maar geen afleverplicht. De KNMP adviseert apothekers om bij twijfel over de legitimiteit van een recept te verifiëren wie hij voor zich heeft. Bij vermoeden van een vervalst recept kan de apotheker aangifte doen bij de IGZ of de politie.

Bron: KNMP

Lees ook:Waarschuwing voor verontreinigde maagzuurremmer
Lees ook:Pillen pinnen
Lees ook:‘Grote zorgen om laaggeletterden in de apotheek’
Lees ook:Apothekers strijken forse bonus op
Lees ook:Online apotheek kan bezoekje van inspectie verwachten

1 Reacties // Reageer

One thought on “Toename vervalste recepten bij apotheek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>