Handen wassen helpt niet tegen Mexicaanse griep


Goed en vaak de handen wassen. Dat is het advies wat we krijgen – ook van de overheid – om besmetting met de Mexicaanse griep te voorkomen. Maar dat advies slaat helemaal nergens op, schrijft het Belgische weekblad De Huisarts op basis van Canadees onderzoek.

Volgens de Canadezen voorkomt het wassen van handen de verspreiding van heel wat kiemen – bijvoorbeeld het rhinovirus dat de gewone neusverkoudheid veroorzaakt – maar het is allerminst bewezen dat het ook de verspreiding van het griepvirus tegengaat.

Griep wordt overgedragen door speekseldruppeltjes. Hoe schoon de omgeving is maakt daarbij niet uit; zodra het virus op de huid van de hand komt, wordt het infectievermogen meteen ondermijnd.

Het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC) geeft toe dat er geen bewijzen zijn, maar raadt tóch aan om de handen te wassen, onder het motto ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’.

Arthur Reingold, diensthoofd epidemiologie aan de Universiteit van Californië, is het daar niet mee eens. Volgens hem geef je mensen op die manier een vals gevoel van veiligheid.

Bron: Gazet van Antwerpen

Lees ook:‘Handgel kan Mexicaanse griep voorkomen’
Lees ook:Handen wassen voorkomt verspreiding griep
Lees ook:Hoe voorkom je de Mexicaanse griep?
Lees ook:Was je handen langer na toiletbezoek!
Lees ook:Griepremmers zijn niet voor iedereen oke

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>