Volkorenbrood helpt diabetes voorkomen

Wie regelmatig volkorenproducten eet, loopt minder kans om type 2 diabetes te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van voedingsdeskundige Marion Priebe waarop zij volgende week aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert.Hoe het precies komt dat volkoren producten tegen diabetes beschermen is nog niet helemaal duidelijk, maar het onderzoek van Prieber levert wel eerste aanwijzingen.

In Nederland hebben naar schatting 800.000 Nederlanders diabetes; 250.000 van hen weten dat niet. Bij type 2 diabetes is het lichaam niet of minder gevoelig voor insuline, het hormoon dat zorgt voor de omzetting van suiker in energie.

In het verleden kwam de ziekte vooral voor bij oudere mensen, maar tegenwoordig ontstaat type 2 diabetes op steeds jongere leeftijd, soms zelfs vóór het twintigste levensjaar. Dat komt vooral door veranderde leef- en eetgewoonten en doordat we steeds dikker worden.

Eerdere studies toonden al aan dat mensen die veel volkorenproducten eten minder kans hebben om diabetes te krijgen.

Het verband kon echter nog niet onomstotelijk worden aangetoond. Het kan bijvoorbeeld ook zomaar zo zijn dat deze mensen ook meer bewegen dan mensen die geen volkorenproducten eten. Voldoende beweging vermindert de kans op diabetes.

Priebe constateert aan de hand van haar onderzoek dat de claim inmiddels voldoende onderbouwd is. Ook deed ze onderzoek onder groepen proefpersonen die maaltijden met en zonder volkorenproducten kregen voorgezet.

Mensen met diabetes hebben altijd ontstekingsfactoren in het bloed – stoffen die erop wijzen dat het lichaam reageert op een zeer lichte ontsteking. Door het eten van volkorenproducten neemt de hoeveelheid ontstekingsfactoren in het bloed af, zo laat het onderzoek van Priebe zien.

Ook blijkt het eten van volkoren producten invloed te hebben op de gevoeligheid van het weefsel. Bij diabetespatienten is weefsel minder gevoelig voor insuline, waardoor suiker in het bloed minder goed in energie wordt omgezet.

Zelfs bij gezonde proefpersonen neemt de weefselgevoeligheid voor insuline toe door het eten van volkorenproducten, en wordt suiker beter in energie omgezet.

Dit betekent dat mensen met verminderde gevoeligheid voor insuline, een voorstadium van diabetes, extra baat kunnen hebben van het eten van volkorenproducten.

Priebe: ‘Het is belangrijk dat we nu verder op zoek gaan wat precíes de gunstige werking van volkorenproducten verklaart. Als we dat weten, kunnen voedingsproducten zonder volkorengranen zó worden aangepast dat ze diabetes helpen voorkomen. Dat kan een belangrijke bijdrage leveren aan het indammen van de ziekte.’

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Lees ook:Paar glazen drank weert suikerziekte
Lees ook:Proteïnewaarde voorspelt diabetes type 2
Lees ook:Zilvervliesrijst verlaagt risico op diabetes
Lees ook:Witte wijn helpt tegen diabetes
Lees ook:Amandelen goed tegen diabetes en hartziekten

1 Reacties // Reageer

One thought on “Volkorenbrood helpt diabetes voorkomen

  1. HanszPriebe: ‘Het is belangrijk dat we nu verder op zoek gaan wat precíes de gunstige werking van volkorenproducten verklaart. Als we dat weten, kunnen voedingsproducten zonder volkorengranen zó worden aangepast dat ze diabetes helpen voorkome

    “Priebe: ‘Het is belangrijk dat we nu verder op zoek gaan wat precíes de gunstige werking van volkorenproducten verklaart. Als we dat weten, kunnen voedingsproducten zonder volkorengranen zó worden aangepast dat ze diabetes helpen voorkomen. Dat kan een belangrijke bijdrage leveren aan het indammen van de ziekte.’”

    Nou Priebe, dan zal ik je een geheimpje vertellen, het heeft weinig met volkoren te maken maar ALLES met;
    SUIKER IN MARSEN, REPEN, KOEK EN SNOEP, IN ALCOHOL EN FRISDRANKEN, TAARTEN EN MUFFINS, IN CHIPS EN SNACKS, IN WITMEELPRODUKTEN EN PATAT, IN ALLE JUNKFOOD UIT DE SUPERMARKT OM HET MAAR KORT TE HOUDEN …

    Natuurlijk zijn ECHTE volkorengranen uit de biologische teelt en gebakken door ECHTE langzame vroegopstaande BIO-Bakkers beter voor je dan de zogenaamde volkorenbroden uit de fabriek waar snelrijzers het brood in no time (net als de plof-kippen in de intensieve pluimveehouderij) laten rijzen en het volgestopt hebben met “broodverbetermiddelen” als varkenshaar en kippenveren en nog zo wat van die gezonde dingen.

    DIABETES ontstaat door de VERKEERDE etenswaren in je lijf te stoppen, en je lijf kan die toestroom van JUNKFOOD (suiker/glucose)niet verwerken en je pancreas raakt overwerkt en tja… dan word ie ziek en jij dus ook en dan moet je (eigen schuld dikke bult) aan de dialyse en medicijnen.
    Het IS niet zo moeilijk te begrijpen, het is WEL moelijk om om te schakelen naar een gezond voedingspatroon nadat je je hele leven bent gehersenspoeld door het 24/7 reclamebombardenment
    die je heeft geleerd dat lekker en gezellig MOET! en dat de Farmaceutische industrie toch OOK moet leven…. van al die schapen die maar vreten wat ze wordt bevolen…en DUS … ziek worden!
    Denk NA, en ga PREVENTIEF eten en krijg al die ziekten niet die al “die anderen” wel hebben.
    (bijna…) ELK GEBREKJE KOMT DOOR HET BEKJE!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>