Zilvervliesrijst verlaagt risico op diabetes

Mensen die veel witte rijst eten hebben meer kans op diabetes type 2. Zilvervliesrijst daarentegen verkleint juist de kans op de chronische aandoening. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift Archives of Internal Medicine naar aanleiding van langdurig onderzoek onder bijna 200.000 mensen.

Over het algemeen geldt: hoe meer witte rijst je eet, hoe hoger de kans op diabetes. Eet je 5 keer per week witte rijst, dan heb je 17% meer kans op diabetes type 2 dan iemand die die minder dan 1 keer per maand witte rijst eet.

Zilvervliesrijst heeft juist het tegenovergestelde effect: minstens 2 keer per week zilvervliesrijst op tafel verkleint de kans met 11% in vergelijking met mensen die minder dan 1 keer per maand zilvervliesrijst eten.

Uit eerder onderzoek was al bekend dat volkorenproducten diabetes type 2 helpen voorkomen. Volgens de onderzoekers is het dan ook verstandig om bij graanproducten zoals brood, rijst en pasta zo veel mogelijk te kiezen door de volkoren variant.

Zilvervliesrijst bevat veel meer vezels, vitamines en mineralen dan witte rijst. Witte rijst bestaat voornamelijk uit zetmeel, wat in het lichaam wordt omgezet in suikers. Die suikers komen sneller in het bloed terecht dan bij zilvervliesrijst. Het gevolg is grotere schommelingen in de suikerstofwisseling. En dat kan diabetes type 2 in de hand werken.

Mensen die vooral zilvervliesrijst eten bleken gemiddeld gezonder te leven, maar bij het uitwerken van de resultaten hielden de onderzoekers rekening met die verschillen.

Bron: Diabetesfonds.nl

Lees ook:Witte wijn helpt tegen diabetes
Lees ook:Met vitamine K minder kans op diabetes
Lees ook:Kaas verlaagt risico op diabetes type 2
Lees ook:Bewegen is beste bescherming tegen diabetes type 2
Lees ook:Volkorenbrood helpt diabetes voorkomen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>