Nederlander wil geen vettax

Het overgrote deel van de Nederlanders is tegen een vettax. Dat blijkt uit het jaarlijkse consumentenonderzoek van Porter Novelli en BrainJuicer onder 600 Nederlanders.

Zowel de Raad voor de Gezondheid en Zorg  (RVZ) als het College voor de Zorgverzekeringen (CVZ) lieten de afgelopen maanden in de media weten voorstander te zijn van het invoeren van wettelijke maatregelen om een gezonde leefstijl af te dwingen.

Zo zouden mensen die ongezond leven, roken en niet sporten een hogere zorgpremie moeten betalen. Ook een extra belasting op ongezonde voeding – de zogeheten vettax – zagen zij wel zitten.

Maar net als minister Klink, denkt het gros van de Nederlanders daar heel anders over. Zij zitten helemaal niet te wachten op een overheid die zich met hun leefstijl bemoeit. 

Van de 600 consumenten die Porter Novelli en BrainJuicer hebben is het overgrote deel tegen het invoeren van een vettax, slechts 30% is expliciet vóór.

Bijna 70% vindt het ook geen goed plan om mensen met overgewicht meer belasting te laten betalen dan mensen met een normaal postuur; 12% is voorstander en 19% twijfelt nog over de maatregel.  

Over reclamebeperkingen voor ongezonde voeding zijn de meningen meer verdeeld. Van 48% van de ondervraagden mag reclame voor ongezond eten best aan banden gelegd worden, 27% twijfelt en 25% is tegen wettelijke maatregelen.

Een ruime meerderheid van de Nederlanders (88%) vindt dat men zelf verantwoordelijk is voor de eigen gezondheid. In 2007 was 83% het hiermee eens.

Bron: FoodHolland

Lees ook:Belasting op ongezonde voeding spekt vooral de staatskas
Lees ook:‘Vettax is lastig te realiseren’
Lees ook:Vettax werkt tegen fastfood
Lees ook:Medische voorbereiding vakantie is mager
Lees ook:Nederlander: hogere zorgpremie bij ongezonde leefstijl

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nederlander wil geen vettax

  1. MetaBool

    Belasting op vet. Wat moet ik me daarbij voorstellen? Olijfolie kunstmatig duurder maken? Haring, zalm, makreel en tonijn fors belasten? Die vind ik al vrij prijzig, eerlijk gezegd. Transvet aanpakken? Is wat voor te zeggen. Op boter, margarine, kaas en pindakaas? Zijn die voedingsmiddelen dan zo ongezond? Nee, dat zijn ze niet. Welke voedingsmiddelen zijn wel ongezond en wie gaat dat bepalen? Ik vrees het ergste. Als zoiets als een vettaks er komt heeft de voedingsmiddelenindustrie per definitie een grote vinger in de pap. Dan gaan we voor eerlijk voedsel en verse basiswaren meer betalen en minder voor de doodgeraffineerde fabrieksmeuk waar we nu al decennialang steeds zieker van worden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>