Nederlander: hogere zorgpremie bij ongezonde leefstijl

Het blijft een dankbaar onderwerp: de zorgpremie en een ongezonde leefstijl. Moeten mensen die ongezond leven een hogere premie voor de ziektekostenverzekering betalen? Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) legde die vraag voor aan de Nederlanders.

Het verrassende antwoord: ruim de helft van de Nederlanders vindt dat rokers en mensen die veel alcohol drinken een hogere premie voor de zorgverzekering zouden moeten betalen. Dan denken ze zeker zelf niet tot die groep te behoren…..

Ouderen, mensen met een niet zo goede gezondheid en mensen bij wie genetisch is vastgesteld dat ze een grotere kans op ziekte hebben, hoeven niet meer premie te betalen. Maar misschien rookt die oudere wel, of hebben mensen niet zo’n goede gezondheid juist door de ongezonde leefstijl!

En waar blijft het ongezonde eten en niet bewegen? Iets minder dan een kwart van de Nederlanders is voorstander van een hogere zorgpremie voor mensen die onvoldoende bewegen, blijkt uit het onderzoek van het CBS. Verklaarbaar, want te weinig bewegen doen we allemaal. En zo´n maatregel moet natuurlijk niet onze eigen portemonnee raken.

Roken en alcohol zijn slechts twee factoren die van invloed zijn op de gezondheid. Te weinig bewegen en het toenemende overgewicht spelen net zo goed een rol! Kortom, het blijft een ingewikkelde kwestie. En daarom zullen we het er waarschijnlijk nog vaak genoeg over hebben….

Bron: CBS

Lees ook:Nederlander wil geen vettax
Lees ook:Artsen: hogere premie bij ongezonde leefstijl
Lees ook:We willen tv-kijkend en rokend 100 jaar oud worden
Lees ook:‘Preventie in Nederland kan veel beter’
Lees ook:Zorg wordt flink duurder

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Nederlander: hogere zorgpremie bij ongezonde leefstijl

  1. mariejan

    En zij die roekeloos zijn in het verkeer, en zij die een sportblessure krijgen, en zij die fastfood en snackbar niet voorbij kunnen lopen, en zij die blowen, etc etc worden zij ook gestraft. Wat een onzin.
    Het is een zinloze discussie a-sociaal, en tegen de rechten van de mens, discriminatie.
    Wat dacht je ervan om de managers van ziekenhuizen, medisch specialisten en nog andere hogere functie in de publieke sector wat minder te laten verdienen!

      /   Reply  / 
  2. danielle

    Belachelijk ik rook en drink zelf niet dat voorop gesteld. Maar als ik het roken als voorbeeld neem, dit is voor de oudere generatie door de overheid zelf in de hand gewerkt. Belasting op de sigaretten genoeg geïnd. Vervolgens word het verboden te roken in bijvoorbeeld vliegtuigen maar wel de sigaretten verkopen. Er is nooit iets aan gedaan in het verleden, dan moet je nu ineens niet komen klagen dat het geld kost. Mensen zijn er eenmaal aan verslaafd. Dan kan je alles wel terug gaan draaien. mensen hebben recht op zorg wees een goed voorbeeld en help die mensen ipv door premies te gaan verhogen.

      /   Reply  / 
  3. Anja

    Waarom alleen rokers en drinkers ‘aan te pakken’? Laat de mensen met overgewicht dan ook maar extra betalen! En mensen die sporten, want het aantal mensen dat medische hulp nodig heeft door sportongevallen is ook erg hoog… En mensen die niet sporten, want die leven niet gezond. Zo kun je wel aan de gang blijven en zo zijn er misschien nog wel meer te verzinnen! Laat ieder tenminste leven zoals hij zelf wil.

      /   Reply  / 
  4. Paul van Rooijen

    De vervuiler betaalt is de vooronderstelling neem ik aan bij deze ballonetjes.
    Nu weet ik wel een betere: de grootste vervuiler betaalt als eerste.
    Dus bedenk maar wie en welke producten leiden tot het ongezonde gedrag van verslavingen.
    Een kleine premie voor de industrie (ook de dieet-aanbieders) levert voldoende middelen op om op een liefdevolle wijze verslavingen op een compassievolle manier te verminderen.

      /   Reply  / 
  5. Service a bright new world

    Belachelijk! En hoe zit het dan met mensen die obesitas hebben en er zelf voor kiezen om met acupuntuurnaalden in hun oor bij de Macdonalds te zitten? Wat een onzin!

      /   Reply  / 
  6. nai

    Eens met de meeste voorgangers! Het is echt te zot voor woorden. Waarom niet premie betalen naar DRAAGKRACHT, oftewel het inkomensafhankelijk maken? Voor sommige mensen bedraagt de zorgpremie tot wel een kwart van hun inkomen, terwijl het voor anderen misschien maar 5% is. Dat is pas onrechtvaardig!!!!

      /   Reply  / 
  7. Rox

    Ik ben het er mee eens dat iedereen recht heeft op zorg, en dat het beter inkomensafhankelijk zou kunnen worden gemaakt. Maar is het niet belachelijk dat wij met z’n allen betalen voor zorg voor mensen die het aan hun longen hebben, maar dat zij wel gewoon door roken? Of mensen die leverfalen hebben, maar die wel gewoon door drinken?
    Ik vind dat daar op z’n minst afspraken over zouden moeten worden gemaakt.
    Mensen die gewoon ziek zijn moeten natuurlijk wel gewoon worden behandeld, maar als blijkt dat iemand wel gewoon doorgaat met de oorzaak van het probleem, vind ik dat er maar eens een flinke rekening moet worden gestuurd!
    Daardoor worden mensen ook gewezen op hun fouten. Nu zijn mensen namelijk niet geheel alleen verantwoordelijk voor hun kosten en gezondheid.

      /   Reply  / 
  8. gee

    De (door)rokende lonkankerpatient, de (door)drinkende alcoholist en de (door)etende obesitas patient overlijden relatief snel.Geen lijf houdt dat lang vol. Dat zou uiteindelijk wel eens een stuk goedkoper kunnen uitpakken dan al die niet rokende, niet drinkende en niet vet etende bejaarden van de toekomst die in het verzorgingstehuis makkelijk de 120 gaan halen.

      /   Reply  / 
  9. Jan

    Premie differentiatie naar leefstijl is goede richting.

    Mensen die zelf een bijdrage leveren in gezonde leefstijl hoeven dan minder onnodig te betalen voor de mensen die een risico vormen op complicaties door bijvoorbeeld overgewicht.
    Alleen overgewicht is objectief en onafhankelijk vast te stellen.
    Bij eerst volgende artsbezoek het BMI laten bepalen, en door de arts te melden aan de verzekering.
    Een verlaging van het gewicht kan bij volgende artsbezoek weer worden gecorrigeerd.
    Dit geeft motivatie en een goede impuls aan de volksgezondheid.

    Afvallen is voor iedereen met doorzettingsvermogen bereikbaar en kost niets meer.
    Gewoon minder eten.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>