Artsen: hogere premie bij ongezonde leefstijl

Meer dan de helft van werknemers in de zorg is voorstander van een hogere ziektekostenpremie voor mensen die er een ongezonde leefstijl op na houden. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Arts en Auto en Zorgvisie.

Aan het onderzoek deden 350 zorgprofessionals (waaronder huisartsen, medisch specialisten en paramedici) en 480 managers (van middenmanagement tot en met leden van de raad van bestuur) mee.

Van de zorgprofessionals vindt 51% dat een ongezonde leefstijl mag worden vertaald in een hogere ziektekostenpremie, bij de zorgmanagers is dat 55%. De uitkomst is opmerkelijk omdat mensen die in de zorg werken traditiegetrouw groot belang hechten aan de solidariteit tussen zieke en gezonde mensen.

Aandoeningen als gevolg van een ongezonde leefstijl, zoals roken, te veel alcohol drinken en te veel eten, werden lange tijd niet beschouwd als een vrije keus, maar daar daar lijkt nu een kentering in te komen.

Artsen en managers lijken het er ook over eens dat hele dure behandelingen die relatief weinig gezonde levensjaren toevoegen, geschrapt mogen worden uit de basisverzekering. Hetzelfde geldt voor ivf-behandelingen.

Opvallend is dat driekwart van de zorgmanagers vindt dat medisch specialisten niet meer zouden mogen verdienen dan 193.000 (de welbekende Balkendenorm).

Bron: Zorgvisie

Lees ook:Weinig beoordelingsgesprekken bij medisch specialisten
Lees ook:‘Roker moet kosten zorg zelf betalen’
Lees ook:Nederlander: hogere zorgpremie bij ongezonde leefstijl
Lees ook:‘Lagere zorgpremie bij gezond leven’
Lees ook:Nederlander wil geen vettax

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>