We willen tv-kijkend en rokend 100 jaar oud worden

Nederlanders willen graag heel oud worden. Het liefst 100. Maar wel rokend, snackend en tv-kijkend. Dat blijkt uit een opinieonderzoek dat gezondNU liet uitvoeren samen met De Nationale Gezondheidsbeurs. Slechts een minderheid is bereid een ongezonde gewoonte op te geven zodat zij 100 kan worden. En wie moet ervoor zorgen dat wij oud kunnen worden zonder gebreken? Ook daar is Nederland duidelijk over: de overheid.

Wilt u 100 jaar worden? Jazeker, zegt veruit de meerderheid van de Nederlanders. Maar wel zonder gebreken. Zo zegt 61% van de ondervraagden: ‘Ik wil 100 jaar worden, maar alleen als ik geestelijk helder blijf.’

Maar zou u stoppen met een ongezonde gewoonte als u daardoor 100 jaar wordt? Liever niet, luidt het antwoord. Drinken, snoepen, snacken en te weinig bewegen; een minderheid is bereid hiermee te stoppen. Maar 11% van de ondervraagden is de afgelopen vijf jaar gaan sporten en 9% gestopt met roken. Ook zegt slechts 7% van de ondervraagden dat zij onlangs gestopt is met te veel eten, snacken en snoepen.

De cijfers staan in schril contrast met het feit dat meer dan de helft van de Nederlanders te dik is. Bovendien zijn veel kwalen en aandoeningen direct te herleiden naar overgewicht, te weinig beweging en roken.

“Alhoewel een gezonde leefstijl door artsen en onderzoekers in verband wordt gebracht met vitaal oud worden, toont dit onderzoek van gezondNU aan dat kiezen voor een gezonde leefstijl niet van harte gaat”, reageert hoofdredacteur van gezondNU José Leeuwenkamp.

En wie moet wél zorgen dat we gezond blijven? De overheid, blijkt uit het opinieonderzoek. De meerderheid van de Nederlanders wil dat de overheid groente en fruit subsidieert (45%), gezonde schoolkantines verplicht (45%), kinderen en pubers meer gymles geeft (37%) en nóg meer belasting heft op alcohol en sigaretten (21%).  En een gratis bodycheck? Een goed idee zegt 56%.

Laat ongezonde mensen meer premie betalen

Tot slot blijkt dat mensen met een gezonde levensstijl, niet solidair zijn met mensen die een ongezonde levensstijl hebben. Zo vindt vier op de tien ondervraagden dat mensen met een ongezonde levensstijl, meer zorgpremie moeten betalen. 

De meerderheid van de ondervraagden belooft wel braaf te overwegen om te stoppen met een ongezonde gewoonte. Zo zegt 36% dat zij misschien zal stoppen met snacken en snoepen, misschien stopt met te veel drinken (25%), misschien stopt met lang tv-kijken en computeren (37%) en overweegt te stoppen met roken (13%).

Catherine Keyl opent beurs

De resultaten van dit onderzoek worden op vrijdag 25 januari 2013 bij aanvang van De Nationale Gezondheidsbeurs in Utrecht gepresenteerd door Catherine Keyl. Naar aanleiding van het onderzoek start om een 10.00 een presentatie en een debat over de vraag: ‘Wil iedereen 100 worden?’ In het debat participeren onder andere wetenschapper en schrijver André Aleman (Rijksuniversiteit Groningen) en Didier Rammers (Fonds Psychische Gezondheid).

Naar De Nationale Gezondheidsbeurs in de Jaarbeurs Utrecht komen jaarlijks 25.000 bezoekers.

Lees ook:Stoppen met roken zonder dikker te worden
Lees ook:Gen bemoeilijkt stoppen met roken tijdens zwangerschap
Lees ook:Nederlander wil geen vettax
Lees ook:Heb jij nog goede voornemens?
Lees ook:Huisartsen: roken is een chronische ziekte

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>