Aspirine verdubbelt overlevingskans bij borstkanker


Vrouwen met borstkanker kunnen hun overlevingskansen verdubbelen als ze minimaal 2 keer per week aspirine slikken. Het resultaat is nog beter als ze de pijnstiller 3, 4 of 5 keer per week innemen. In dat geval neemt de kans op overlijden met 71% af. De kans dat de kanker zich verder verspreidt, daalt met 60%.

Dat blijkt uit onderzoek aan de Amerikaanse Harvard Medical School. De wetenschappers tonen daarmee maar weer eens de wonderlijke krachten van dit eenvoudige en goedkope pilletje aan. Eerder bleek ook al dat aspirine preventief kan werken tegen darmkanker.

Opvallend is wel dat het positieve effect zwakker is als 6 of 7 keer per week een aspirine wordt ingenomen; in dat geval daalt de kans op overlijden met 64% en de kans op verspreiding met ‘slechts’ 43%.

De onderzoekers volgden gedurende 30 jaar de gezondheid van 238.000 verpleegsters. ‘Dit is de eerste studie die aantoont dat aspirine de kans op uitzaaiing van borstkanker verkleint en het aantal sterfgevallen aanzienlijk beperkt bij vrouwen die in een vroeg stadium behandeld worden’, aldus hoofdonderzoeker Michelle Holmes.

‘Als onze bevindingen door andere klinische testen bevestigd worden, dan kan het slikken van aspirine een goedkoop en relatief veilig middel worden voor vrouwen met borstkanker om langer kwaliteitsvol te leven.’

Soortgelijke pijnstillers als ibuprofen and naproxen, verlaagden ook het risico, maar paracetamol deed dat niet.

Deskundigen waarschuwen wel dat aspirine ook ernstige bijwerkingen kan hebben, zoals irritatie van de maag, wat op den duur kan leiden tot een maagzweer of een fatale maagbloeding. Voor sommige mensen is het risico op schade dan ook groter dan de potentiële voordelen.

Vrouwen die pas de diagnose borstkanker gekregen hebben, wordt aangeraden om de eerste 12 maanden geen aspirine te slikken omdat ze voor neveneffecten kunnen zorgen tijdens de behandeling met stralingen en chemotherapie.

De wetenschappers weten niet precies waarom aspirine een positief effect heeft op de groei van tumoren, maar mogelijk heeft het te maken met het ontstekingsremmende effect van de pijnstiller. Feit is wel dat mensen die slechts een aspirine per week slikten er geen voordeel bij hadden.

Holmes: ‘Aspirine is zeker geen vervangmiddel voor de bestaande kankerbehandelingen en aspirine slikken kan in sommige gevallen ook negatieve bijwerkingen hebben. Er is nog meer onderzoek nodig om het effect van het slikken van aspirine op de kanker te duiden. Wat ik wel weet is dat vrouwen die genezen zijn van borstkanker er wel goed aan doen om aspirines te slikken. Ze kunnen er zo voor zorgen dat de ziekte niet opnieuw de kop opsteekt.’

Bron: Daily Mail

Lees ook:Vrouwen minder baat bij aspirine
Lees ook:‘Dagelijks aspirine voorkomt kanker’
Lees ook:Preventief aspirine slikken heeft geen zin
Lees ook:Aspirine beschermt tegen overlijden
Lees ook:Pijnstillers kunnen je gehoor aantasten

1 Reacties // Reageer

One thought on “Aspirine verdubbelt overlevingskans bij borstkanker

  1. erectile dysfunction

    Very interesting and amusing subject. I read with great pleasure.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>