Preventief aspirine slikken heeft geen zin

Dagelijks een aspirientje slikken om hart- en vaatziekten te voorkomen heeft voor gezonde vrouwen weinig zin. Het heeft zelfs meer nadelen dan voordellen, stellen onderzoekers van het UMC Utrecht in het tijdschrift European Heart Journal.

Aspirine verdunt het bloed en voorkomt het ontstaan van bloedpropjes en beroertes. Maar het dagelijks gebruik van aspirine kan ook blauwe plekken en bloed in de urine veroorzaken, en zelfs maagbloedingen en hersenbloedingen. Wanneer wegen de voordelen op tegen de nadelen? Bij mensen die al een beroerte meegemaakt hebben heeft aspirine netto een gunstig effect. Maar hoe zit het bij gezonde mensen? Dat is een langlopende discussie onder artsen.

Internist prof.dr. Frank Visseren, arts-onderzoeker Jannick Dorresteijn en collega’s van het UMC Utrecht analyseerden samen met onderzoekers van Harvard Medical School de gegevens uit de Women’s Health Study. Daarin kregen bijna 40.000 vrouwen van 45 jaar en ouder tien jaar lang aspirine of een nepmedicijn. Aspirine verminderde het relatieve risico op hart- en vaatziekten voor de gemiddelde vrouw met 9%. Maar het effect van aspirine zal niet voor alle vrouwen gelijk zijn.

Visseren en collega’s ontwikkelden daarom een rekenmodel waarmee het effect van aspirine voor individuele vrouwen voorspeld kan worden. Daarmee is te berekenen welke vrouwen baat hebben bij aspirine en welke niet. Het positieve effect van aspirine blijkt voor de meeste vrouwen erg laag te zijn.

Bij negen van de tien vrouwen neemt het risico op hart- en vaatziekten slechts af met 1% of minder. Alleen bij sommige vrouwen boven de 65 jaar heeft aspirine netto een gunstig effect. Maar om één geval van hart- en vaatziekten te besparen moeten wel 50 vrouwen behandeld worden.

‘Voor vrouwen onder de 65 heeft het gebruik van aspirine dus geen positief effect’, concludeert prof. dr. Frank Visseren. ‘Het is een ondersteuning van het Nederlandse beleid om terughoudend te zijn met aspirine bij gezonde mensen. Maar in de Verenigde Staten geven artsen veel vaker aspirine ter voorkoming van hart- en vaatziekten.’

De resultaten kunnen ook van belang zijn voor de zogenaamde ‘polypil’ tegen hart- en vaatziekten. Dat is het idee om mensen preventief een dagelijkse pil te geven met cholesterolverlagers, bloeddrukverlagers en aspirine. Maar een polypil voor gezonde mensen zou geen aspirine hoeven bevatten, vinden Visseren en collega’s.

Bron: UMCU

Lees ook:Aspirine beschermt tegen overlijden
Lees ook:Vrouwen minder baat bij aspirine
Lees ook:‘Aspirine kan meer kwaad dan goed doen’
Lees ook:Interessant: aspirine zou kans op hartinfarct verkleinen
Lees ook:Bloedverdunner helpt aspirine bij voorkomen vaatziekten

1 Reacties // Reageer

One thought on “Preventief aspirine slikken heeft geen zin

  1. Sjenkie

    PILLENNN !!!!
    MOET JE PROBEREN IS LEKKER VAN DIE GEKLEURDE !!
    JE ZULT HET GEWELDIG VINDEN ;)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>