Bloedverdunner helpt aspirine bij voorkomen vaatziekten

De combinatie van aspirine en de bloedverdunner dipyridamol werkt beter dan de behandeling met alléén aspirine om niet vaatziekten te voorkomen bij patiënten die als een TIA of een klein herseninfarct doorgemaakt hebben. Dat zijnde resultaten van de EPRIT-studie die deze week gepubliceerd worden in The Lancet. Het onderzoek is gecoördineerd door de afdeling Neurologie van het UMC Utrecht, de Nederlandse Hartstichting financierde een groot gedeelte van de studie.

In Nederland maken jaarlijks zo’n twintigduizend mensen een TIA of een klein herseninfarct door als gevolg van slagaderverkalking. Tien procent van deze mensen krijgt daarna te maken met een complicatie: een niet-fatale beroerte, een niet-fataal hartinfarct, een ernstige bloeding of zelfs overlijden door vaatziekte.

Preventieve behandeling met aspirine – de standaardbehandeling – voorkomt slechts dertien procent daarvan. In ESPRIT vergeleken de onderzoekers de combinatie van twee bloedplaatsjesremmers (dipyridamol en aspirine) met aspirine alléén bij het voorkomen van nieuwe vaatziekten.

Van de 2739 patiënten kregen 389 een complicatie, dat gebeurde 173 maal bij de combinatiebehandeling en 216 keer bij aspirine alléén. Samen met eerder onderzoek is is nu duidelijk dat de combinatiebehandeling het risisco op een dergelijke complicatie met ongeveer twintig procent verlaagt ten opzichte van aspirine alleen.

Bron: zorgkrant.nl

Lees ook:Interessant: aspirine zou kans op hartinfarct verkleinen
Lees ook:Vrouwen minder baat bij aspirine
Lees ook:‘Aspirine kan meer kwaad dan goed doen’
Lees ook:Aspirine beschermt tegen overlijden
Lees ook:Preventief aspirine slikken heeft geen zin

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>