Interessant: aspirine zou kans op hartinfarct verkleinen

hartstichtingDoor het innemen van aspirine voor het slapen gaan in plaats van in de ochtend klonteren bloedplaatjes in de ochtenduren minder samen. Dit zou mogelijk de kans op een hart- of herseninfarct verkleinen. Dit blijkt uit onderzoek dat is gefinancierd door de Hartstichting en uitgevoerd door onderzoeker Tobias Bonten van het LUMC. Bonten presenteerde deze onderzoeksresultaten op dinsdag 19 november tijdens de Scientific Sessions van de American Heart Association in Dallas, Texas, het grootste internationale congres over hart- en vaatziekten ter wereld. Hart- en vaatziekten, waaronder ook hart- en herseninfarcten, zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer 1.

Internationale belangstelling

Het onderzoek – dat op internationale belangstelling vanuit de medische wereld kan rekenen – laat zien dat bij mensen die aspirine rond bedtijd innamen, de bloedplaatjes minder actief waren in de ochtend. Dit betekent dat het bloed minder snel stolsels vormt waardoor de kans op een hart- of herseninfarct verkleint. Verder onderzoek is nodig om exact te kunnen aangeven of dit daadwerkelijk het effect is. Onderzoeker Tobias Bonten: “Aangezien heel veel patiënten met hart- en vaatziekten dagelijks aspirine innemen, kan dit mogelijk vele hart- of herseninfarcten in de ochtenduren voorkomen.”

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “De Hartstichting kan, dankzij giften van donateurs, geld blijven investeren in noodzakelijk onderzoek naar het voorkomen en genezen van hart- en vaatziekten. Dit onderzoek is een goed voorbeeld dat we deze investeringen niet voor niets doen.”

Aspirine preventief middel tegen bloedstolsels
Hartinfarcten en herseninfarcten zijn aandoeningen, waarbij een bloedstolsel een bloedvat kan afsluiten. Aspirine gaat de vorming van bloedstolsels tegen door de samenklontering van bloedplaatjes te belemmeren. Dit verkleint mogelijk de kans op een hart- of herseninfarct. Daarom krijgen wereldwijd miljoenen mensen met een verhoogd risico op een hart- of herseninfarct preventief een lage dosis aspirine door hun arts voorgeschreven. De neiging van het bloed om te klonteren is het sterkst in de ochtend waardoor het gevaar dat infarcten ontstaan in de ochtend dus het grootst is.

Eerste onderzoek naar tijdstip inname
Met deze studie, gefinancierd door de Hartstichting, is voor het eerst onderzocht of het tijdstip waarop iemand aspirine inneemt, een effect heeft op de klonterneiging van bloedplaatjes bij patiënten met hart- en vaatziekten. Aan de studie deden bijna 300 patiënten mee.

NB Mocht u naar aanleiding van dit bericht overwegen uw inname tijdstip te wijzigen, bespreek dit dan vooraf met uw arts.

bron: hartstichting.nl

Lees ook:Vrouwen minder baat bij aspirine
Lees ook:Bloedverdunner helpt aspirine bij voorkomen vaatziekten
Lees ook:Aspirine beschermt tegen overlijden
Lees ook:Anticonceptiepil vergroot kans op herseninfarct
Lees ook:Koeling kan schade na herseninfarct mogelijk beperken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>