Onderzoek naar Q-koorts bij zwangere vrouwen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) start deze maand een grootschalig onderzoek naar de gevolgen van Q-koorts bij zwangere vrouwen. Dat heeft het ziekenhuis gisteren bekendgemaakt.

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. In Nederland zijn besmette melkgeiten en -schapen de bron van de ziekte bij mensen. De meeste mensen lopen Q-koorts op door het inademen van lucht waar de bacterie inzit, tijdens de lammerperiode van geiten en schapen.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben zwangere vrouwen een iets grotere kans om chronische Q-koorts te krijgen. Een zwangere die Q-koorts heeft met klachten, heeft mogelijk ook een iets verhoogde kans op een miskraam of vroeggeboorte. Er zijn aanwijzigingen dat het doormaken van de ziekte zonder klachten geen verhoogde kans hierop geeft.

Zwangere vrouwen merken zelf vaak niets van een infectie met de Q-koortsbacterie. De vraag is daarom of het zinvol is om bij zwangeren standaard bloedonderzoek te verrichten op Q-koorts en of daarmee problemen tijdens de zwangerschap kunnen worden voorkomen. Het UMCG wil dat nu gaan onderzoeken.

De komende tijd krijgen zwangere vrouwen in hoog risicogebieden, met name Noord-Brabant, de vraag of zij willen meedoen aan het onderzoek. Bij deze vrouwen wordt een buisje bloed afgenomen.

Bij de helft van de groep wordt direct getest op Q-koorts, bij de andere helft wordt het afgenomen bloed na de bevalling getest. Daarnaast vullen de zwangeren online gegevens in over hun gezondheid.

Vrouwen bij wie de Q-koortsbacterie wordt aan getroffen worden behandeld met antibiotica. Het is de bedoeling dat 4000 vrouwen eraan meedoen. Eind 2010 worden de resultaten van het onderzoek verwacht.

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. In Nederland zijn besmette melkgeiten en -schapen de bron van de ziekte bij mensen. De meeste mensen lopen Q-koorts op door het inademen van lucht waar de bacterie inzit, tijdens de lammerperiode van geiten en schapen. De ziekte werd in 2009 bij meer dan 2200 Nederlanders vastgesteld; 6 mensen overleden aan de gevolgen ervan.

Lees ook:Nieuw sterfgeval door Q-koorts in Nederland
Lees ook:Onderzoek naar Q-koorts in Friesland
Lees ook:Wetenschappers isoleren bacterie die Q-koorts veroorzaakt
Lees ook:Midden-Nederland gewaarschuwd voor gevaar van Q-koorts
Lees ook:‘Screening zwangere vrouw op Q-koorts niet nodig’

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Onderzoek naar Q-koorts bij zwangere vrouwen

  1. 徵信社

    i heard this week that obama is too softly softly because they government is lying to us end this madness now send them all back were they came from what a load of rot

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>