Thuistest vermindert aantal gevallen baarmoederhalskanker

Het aantal vrouwen met baarmoederhalskanker kan met zeker 100 gevallen per jaar afnemen door de invoering van een thuistest. De hpv-thuistest is bedoeld voor vrouwen die niet reageren op de vijfjaarlijkse uitnodiging voor een uitstrijkje bij de huisarts. Zij zouden standaard zo’n thuistest toegestuurd moeten krijgen, stellen onderzoekers van het VU medisch Centrum in Amsterdam.

Ruim de helft van het aantal gevallen van baarmoederhalskankers wordt aangetroffen bij vrouwen die niet deelnemen aan het landelijk bevolkingsonderzoek naar de ziekte.

‘In Nederland zijn er nu nog jaarlijks 600 à 700 vrouwen die baarmoederhalskanker krijgen en zo’n 230 vrouwen komen zelfs te overlijden. Voor vrouwen die, om welke reden dan ook, geen uitstrijkje willen laten doen, is alleen de thuistest een manier om zich toch op baarmoederhalskanker te laten testen,’ aldus patholoog professor Chris Meijer, leider van het onderzoeksteam van het VU medisch centrum. Hij denkt dat dit jaarlijks zo’n 33 doden door baarmoederhalskanker kan schelen.

Aan het onderzoek, dat is gepubliceerd in het British Medical Journal, deden circa 28.000 vrouwen in Noord-Holland en Flevoland mee. Deze vrouwen, tussen de 30 en 60 jaar, hadden eerder al 2 keer niet gereageerd op de oproep om een uitstrijkje te laten maken.

Van de vrouwen die een thuistest kregen toegestuurd deed 27,5% de test en stuurden deze naar VUmc voor de uitslag. Van de andere groep vrouwen die nogmaals een uitnodiging kregen voor het traditionele uitstrijkje, reageerde slechts 16,6% van de vrouwen.

Bij de vrouwen die de thuistest terugstuurden werden meer ernstige voorstadia en baarmoederhalskanker gevonden dan bij vrouwen die wél meededen aan het reguliere bevolkingsonderzoek. Wanneer deze vrouwen bovendien 5 jaar geleden ook niet hadden deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek, was het risico op ernstige voorstadia zelfs ruim 2 keer hoger dan bij de groep die dat wel had gedaan.

Alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar krijgen elke vijf jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Van deze vrouwen verschijnt zo’n 25% niet.

Een deel van hen komt niet omdat bijvoorbeeld omdat de baarmoeder is verwijderd of omdat de vrouw zwanger is. Maar bij een groot aantal vrouwen spelen waarschijnlijk andere oorzaken een rol om niet naar de huisarts te gaan voor de test; zoals schaamte, ongemak, angst of tijdgebrek. Juist bij deze groep wordt vaker baarmoederhalskanker geconstateerd.

De HPV-test, waarbij vrouwen zelf materiaal uit de vagina afnemen en opsturen naar het lab, kijkt naar de aanwezigheid van het Humaan Papilloma Virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Daardoor spoort deze test eerder voorstadia van baarmoederhalskanker op dan het traditionele uitstrijkje waarbij celafwijkingen worden onderzocht.

Lees ook:Thuistest effectief in opsporen baarmoederhalskanker
Lees ook:Alleen naar gynaecoloog als het écht nodig is
Lees ook:Thuistest voor opsporen baarmoederhalskanker
Lees ook:Zelftest spoort baarmoederhalskanker op
Lees ook:Thuistest baarmoederhalskanker gaat van start

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>