Zelftest spoort baarmoederhalskanker op

Gynaecoloog in opleiding Jasper Eijsink van het UMC Groningen heeft een zelftest ontwikkeld die 95% van de baarmoederhalskankers kan opsporen. Ook herkent het circa 65% van de ernstige voorstadia van baarmoederhalskanker.

Eijsink promoveert vandaag op zijn onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. De zelftest moet de vroege opsporing van baarmoederhalskanker bevorderen.

Elke vrouw in Nederland van 30 jaar en ouder krijgt om de 5 jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het landelijk bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Ongeveer 30% geeft echter geen gehoor aan de oproep om door de huisarts een uitstrijkje te laten maken. Bijvoorbeeld omdat ze ertegen op zien. Voor die vrouwen kan een zelftest, waarbij ze thuis zelf lichaamsmateriaal afnemen dat vervolgens in het laboratorium wordt onderzocht, een uitkomst zijn.

De huidige methode, het uitstrijkje, onderzoekt de aanwezigheid van afwijkende cellen. Eijsink ontwikkelde en evalueerde een zogeheten DNA-methylatietest. Met behulp van deze test worden zogenaamde epi-genetische veranderingen opgespoord, die in baarmoederhalskanker of voorstadia daarvan voorkomen.

Deze test blijkt in staat om ongeveer 95% van de baarmoederhalskankers en ongeveer 65% van de ernstige voorstadia op te sporen. Eijsinks onderzoek laat eveneens zien dat de test inderdaad kan worden toegepast op materiaal dat door vrouwen zelf afgenomen wordt.

Vervolgonderzoek bij een grote groep vrouwen moet de effectiviteit van de nieuwe test verder in kaart brengen.

Bron: RUG

Lees ook:Thuistest vermindert aantal gevallen baarmoederhalskanker
Lees ook:Alleen naar gynaecoloog als het écht nodig is
Lees ook:Thuistest voor opsporen baarmoederhalskanker
Lees ook:Uitstrijkje mogelijk verleden tijd
Lees ook:Minder sterfte aan baarmoederhalskanker mogelijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>