Broccoli kan mogelijk borstkanker stoppen

Broccoli is misschien wel de gezondste groente die er is. Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat het stofje sulforafaan in broccoli mogelijk kankerstamcellen kan vernietigen en zo de ontwikkeling van nieuwe tumoren kan afremmen.

De huidige chemotherapieën werken niet tegen kankerstamcellen. Daardoor kan kanker uitzaaien en steeds terugkeren. Wetenschappers denken dat het uitschakelen van de stamcellen dé sleutel is om kanker onder controle te krijgen.

Onderzoekers van de Universiteit van Michigan onderzochten het effect van sulforafaan op muizen met borstkanker. Zij kregen de stof uit broccoli-extract ingespoten. Vervolgens keken ze hoeveel kankercellen er in de tumoren zaten. Dat aantal bleek fors te zijn afgenomen na behandeling met sulforafaan.

Op de normale stamcellen had het stofje nauwelijks effect. Ook bleken kankercellen van muizen die met sulforafaan waren behandeld, niet langer in staat om nieuwe tumoren te ontwikkelen.

Vervolgens testten de onderzoekers sulforafaan in een laboratorium op menselijke borstkankercellen. Ook hier vonden ze eenzelfde afname van het aantal kankerstamcellen.

Overigens waren de concentraties sulforafaan die in de studies werden gebruikt wel vele malen hoger dan wat je met het eten van broccoli binnen kunt krijgen. De wetenschappers raden echter af om sulforafaansupplementen te slikken omdat niet bekend is of dit bijwerkingen kan geven.

Sulforafaan is immers nog niet op mensen getest. Dat gaat echter als het aan de wetenschappers ligt wel gebeuren. Zij zoeken nu eerst een geschikte methode om  sulforafaan uit broccoli te halen en te kunnen bewaren. Daarna willen ze een klinische studie opzetten om de stof bij mensen te testen als middel om borstkanker te voorkomen en te behandelen.

Bron: Daily Mail

Lees ook:Donorstamcel geneest borstkanker bij muizen
Lees ook:Broccoli goed voor schone longen
Lees ook:Vaccin kan borstkanker mogelijk voorkomen
Lees ook:Kankerstamcellen lijken de grote boosdoener
Lees ook:Alcohol stimuleert groei tumoren

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Broccoli kan mogelijk borstkanker stoppen

  1. HooPay

    Go isn’t a complete sentence. It is not even a clause on it’s own. We take it as such, because everyone says it.

      /   Reply  / 
  2. Money Man

    How much money do book editors make on average?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>