Alcohol stimuleert groei tumoren


Als je weet dat je kanker hebt, drink je best geen alcohol meer. Dat doet de tumoren namelijk sneller groeien, zo ontdekten Amerikaanse wetenschappers. Dat alcohol een rol speelt in het ontwikkelen van kankers was al langer bekend, maar het effect van alcohol eens je met kanker gediagnosticeerd bent, is minder bestudeerd.

Een team onderzoekers aan de Universiteit van Mississippi boog zich over de vraag. Ze gaven een stel muizen het equivalent van twee tot vier alcoholische drankjes per dag. Na vier weken bleken de tumoren dubbel zo groot, dan de controlegroep. Die kreeg dezelfde kankergenen ingespoten maar die muizen werd geen alcohol voorgeschoteld. De reden zou zijn dat alcohol de aders van de tumor doet groeien, waardoor de tumor meer bloed krijgt en dus sneller groeit.

Deze studie ondersteunt eerdere bevindingen die aantoonden dat alcohol het proteïne VEGF stimuleert. VEGF zorgt voor de ontwikkeling van bloedbanen in kankercellen, zodat deze blijven bestaan. Onderzoeksleider Jian-Wei Gu kon toen aantonen dat een grote meerderheid van de tumoren ontstaat door dit eiwit.

Het immuunsysteem kan kleine tumoren nog kapot maken, maar eens ze te groot zijn lukt dit niet meer. Het lichaam bevecht trouwens dagelijks kankercellen.

Bron: hln.be 

Lees ook:Gen tegen kanker ontdekt
Lees ook:Nieuwe bloedtest spoort kanker voortijdig op
Lees ook:Licht veelbelovend in de strijd tegen kanker
Lees ook:Tumoren saboteren immuunsysteem
Lees ook:Microchip meet groei tumor bij kanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>