Licht veelbelovend in de strijd tegen kanker

Licht is een veelbelovend instrument in de strijd tegen kanker, beweren Amerikaanse onderzoekers. Hun onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Medicine, toont aan hoe een medicijn ontwikkeld kan worden dat zich vastkleeft aan tumoren, maar pas in actie komt als het door specifieke lichtgolven wordt geactiveerd.

Daarmee kan de behandeling heel gericht worden ingezet zonder het omliggende weefsel te beschadigen.

Op dit moment worden behandelingen tegen kanker in drie categorieën ingedeeld: vernietiging met radioactieve straling, het operatief verwijderen van een tumor of de inzet van medicijnen die de kankercellen vernietigen. Al deze behandelingen hebben bijwerkingen. Daarom proberen wetenschappers technieken te ontwikkelen die specifieker te werk gaan.

In de studie van het Nationaal Kankerinstituut in Maryland werd gebruik gemaakt van een antilichaam (een eiwit dat reageert op lichaamsvreemde stoffen)  dat zich bindt aan eiwitten die aan de buitenkant van de kankercellen zitten. Daaraan bevestigden ze het chemische stofje IR700 dat geactiveerd wordt door infrarood licht. De straling kan tot enkele centimeters diep de huid binnendringen.

Om de combinatie te testen, plaatsten de onderzoekers tumoren in de rug van muizen. Dankzij de behandeling nam de omvang van de tumoren flink af en nam de levensduur van de muizen toe. ‘De precieze aanval veroorzaakte minimale schade aan de normale cellen.’

De wetenschappers zien de techniek als veelbelovend voor de behandeling van kanker, maar waarschuwen er wel voor dat het onderzoek enkel nog bij muizen is gedaan. Er is dus nog niets te zeggen over de werking ervan bij mensen met kanker.  

Bron: BBC

 

Lees ook:Broccoli kan mogelijk borstkanker stoppen
Lees ook:Gen tegen kanker ontdekt
Lees ook:Alcohol stimuleert groei tumoren
Lees ook:Donorstamcel geneest borstkanker bij muizen
Lees ook:Herfstkrokus nieuwe belofte tegen kanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>