Herfstkrokus nieuwe belofte tegen kanker

Britse onderzoekers beweren een nieuw middel gevonden te hebben in de strijd tegen kanker. Het gaat om het extract van de herfstkrokus. Eén behandeling met het giftige extract van dit kleurrijke bloemetje zou voldoende zijn om tumoren uit te schakelen, ongeacht het soort kanker.

Het extract waar het om gaat, colchicine, staat bekend om zijn anti-kankereigenschappen. Toch werd het tot nu toe nog niet tegen kanker ingezet omdat het uiterst giftig is. De Britse wetenschappers hebben nu een manier gevonden waardoor het middel alleen de tumor te lijf gaat en de rest van het lichaam met rust laat.

Het middel wordt pas actief als het in de omgeving van de tumor komt. Het is vernietigt de bloedvaten die de tumor voeden. Daardoor sterft de tumor af. Het gezonde weefsel rond de tumor lijkt niet door het gif te worden aangetast.

De onderzoekers hebben het middel in het laboratorium op 5 soorten tumoren getest: borst-, long-, darm, prostaatkanker en sarcoma, een kwaadaardige vorm van kanker die begint in het bot of het spierweefsel. Bij de helft van de muizen verdween de complete tumor na slechts één behandeling. Er werden geen ernstige  bijwerkingen gemeld. Nader onderzoek moet uitwijzen of het medicijn ook werkt bij mensen.

‘We moeten voorzichtig zijn tot we kunnen bewijzen dat het middel bij mensen net zo goed werkt’, aldus professor Patterson. ‘Maar uiteindelijk, als alles goed gaat dan hopen we dit medicijn kunnen inzetten als onderceel van de behandelingen tegen kanker.’

De onderzoekers hopen binnenkort te beginnen met tests op mensen.

Bron: University of Bradford

Lees ook:Veelbelovend medicijn tegen prostaatkanker mogelijk over 2 jaar beschikbaar
Lees ook:Wetenschappers claimen veelbelovend vaccin tegen kanker
Lees ook:Populair borstkankermedicijn werkt soms niet
Lees ook:Nederlandse doorbraak in onderzoek naar kanker
Lees ook:Licht veelbelovend in de strijd tegen kanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>