Wetenschappers claimen veelbelovend vaccin tegen kanker


Amerikaanse wetenschappers zeggen een vaccin te hebben ontwikkeld dat mogelijk effectief is tegen 70% van alle dodelijke vormen van kanker.

Uit testen bij muizen bleek dat na vaccinatie borstkankertumoren met 80% krompen. De onderzoekers denken er ook prostaatkanker, alvleesklierkanker, darmkanker en eierstokkanker mee te kunnen bestrijden. Ook tumoren die niet met de huidige beste medicijnen behandeld kunnen worden, zelfs niet met het ‘wondermiddel’ Herceptin, zouden gevoelig zijn voor het vaccin.

Hoewel het onderzoek zich in een heel vroeg stadium bevindt, zijn de onderzoekers van de University of Georgia en de Mayo Clinic nu al enthousiast. Ze hopen het vaccin binnen twee jaar bij mensen te gaan testen. Als alles goed gaat, en het vaccin veilig en effectief wordt bevonden, dan zou het tegen 2020 op de markt kunnen komen.

De zoektocht naar een vaccin tegen kanker wordt tot nu toe gehinderd door de angst dat samen met de tumor ook gezond weefsel wordt vernietigd.

Het vaccin zou daar een uitzondering op zijn en maakt bovendien gebruik van het immuunsysteem om de kanker uit de weg te ruimen. Professor Geert-Jan Boons: ‘dit vaccin roept een hele sterke reactie van het immuunsysteem op. Het activeert alles drie de componenten van het immuunsysteem om de grootte van de tumor te verkleinen met gemiddeld 80%.’

Het vaccin zou samen met bestaande medicatie gegeven kunnen ter versterking van de behandeling en om te voorkomen dat tumoren na een operatie terugkeren. Ook zouden mannen en vrouwen met een verhoogd risico op kanker, vanwege hun genen, preventief gevaccineerd kunnen worden om te voorkomen dat tumoren zich ontwikkelen.

‘In combinatie met een vroege diagnose is de hoop dat kanker op een dag een ziekte wordt die te behandelen is.’

De Britse kankerorganisatie waarschuwt wel voor te veel enthousiasme. ‘De studie is interessant, maar de weg naar een vaccin is voor kankerpatiënten op dit moment nog lang.’

Bron: Daily Mail

 

Lees ook:Vaccin kan borstkanker mogelijk voorkomen
Lees ook:Herfstkrokus nieuwe belofte tegen kanker
Lees ook:Kankervaccin voor het eerst op mensen getest
Lees ook:Onderzoek naar vaccin tegen baarmoederhalskanker
Lees ook:Tumoren saboteren immuunsysteem

1 Reacties // Reageer

One thought on “Wetenschappers claimen veelbelovend vaccin tegen kanker

  1. Crisismoe.nl

    Als dat eens waar zou kunnen zijn. Een fantastische doorbraak zou dat zijn.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>