Ouderdomskwaal komt steeds vaker bij jongeren voor

Steeds meer jongeren kampen met pijnlijke uitstulpingen in de darmen, een aandoening die voorheen eigenlijk alleen bij ouderen voorkwam. Dat ontdekte chirurg Bastiaan Klarenbeek van het VU medisch centrum in Amsterdam, die gisteren promoveerde op de beste behandeling van deze zogeheten divertikelziekte.

Volgens de promovendus is de divertikelziekte een typisch westerse aandoening. De oorzaak is vrijwel altijd overgewicht.

Een derde van alle Nederlanders ouder dan 45 jaar aan de ziekte en twee derde van de 85-plussers heeft de aandoening. De ziekte veroorzaakt niet altijd klachten. Veel mensen lopen dan ook zonder het te weten met ballonvormige uitstulpingen in de darm rond.

Deze divertikels zijn meestal onschuldig, maar bij zo’n 10 tot 25% van de mensen treden er ontstekingen op. Dit kan leiden tot milde klachten, maar ook tot zeer ernstige en levensbedreigende complicaties, zoals het doorbreken van de darm. Jaarlijks belanden zo’n 14.000 mensen met de kwaal in het ziekenhuis.

Klarenbeek onderzocht in zijn promotieonderzoek wat de beste operatiemethode is. Hij vergeleek openbuikoperaties met ingrepen via een kijkoperatie en constateert dat de kijkoperatie het beste werkt.

Daarbij traden 27% minder complicaties op, zoals verklevingen en littekenbreuken. Hoewel een kijkoperatie wat duurder is en langer duurt, zijn de totale kosten niet hoger in vergelijking met een openbuikoperatie. Patiënten knappen namelijk sneller op na een kijkoperatie, waardoor ze sneller naar huis kunnen en ook minder lang hoeven revalideren.

De ziekte komt niet alleen steeds vaker bij jongeren voor, ook zijn er volgens Klarenbeek bepaalde risicogroepen, zoals patiënten met een auto-immuunziekte en nierfalen. Bij hen is snel ingrijpen vereist.

Bron: VUmc

Lees ook:Nieuwe aanpak kan reuma mogelijk genezen
Lees ook:Nieuwe methode voorkomt onnodige longkankeroperaties
Lees ook:Levende nierdonoren beter af met ‘kijkoperatie’
Lees ook:Maagband leidt vaak tot heroperatie
Lees ook:Te vroeg bijvoeden IC-patiënt vertraagt herstel

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ouderdomskwaal komt steeds vaker bij jongeren voor

  1. F.van Dusseldorp

    Betreft de divertikelziekte.
    Ik ben 82 jaar en bij mij is enige jaren geleden geconstateerd dat ik divertikels heb. Om de nadelige gevolgen te verhelpen is mij MOVICOL voorgeschreven. Ondanks het dagelijks gebruik daarvan houd ik klachten m.b.t. de stoelgang waardoor ik mij vaak erg belemmerd voel in mijn dagelijks leven. Is hieraan nog iets te verbeteren zonder dat ik mij laat operen?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>